Românii sunt mai prudenţi cu cheltuielile pentru masa de Paşte, iar cei mai mulţi se orientează către alimente mai ieftine. Inspectorii sanitar-veterinari recomandă cumpărătorilor să fie atenţi la ce pun în coş şi oferă câteva sfaturi pentru a avea un Paşte fără probleme de sănătate.
Oamenii trebuie să meargă la cumpărături doar în locuri autorizate - pieţe, magazine sau hypermarketuri. Aici ar trebui să găsim produse cu etichete detaliate, care să conţină informaţii despre termenul de valabilitate al produsului, sau numele şi adresa producătorului. Orice produs găsit pe piaţă trebuie să fie însoţit de un atestat de produs tradiţional eliberat de Ministerul Agriculturii.
Dacă vrem să cumpărăm ouă, trebuie să verificăm la vânzător dacă acestea au marcaje corecte. Pe piaţă ar trebui să se găsească doar ouă care aparţin cateogiilor A şi B. De asemenea, ouăle proaspete trebuie să aibă coaja cu aspect rugos de culoare albă, galben deschis sau cafenie.
Pentru că principalele feluri de mâncare puse pe masă de Paşte sunt făcute din carne de miel, inspectorii atrag atenţia că pe carne ar trebui să existe o ştampilă care să ateste controlul animalului. De asemena, trebuie să analizăm cu atenţie carnea, mai ales dacă nu e cumpărată de la producători autorizaţi.
Mulţi se tem că mielul este de fapt.. câine, dar diferenţele sunt vizibile. Carnea de câine are culoare roşu-închis şi un miros caracteristic, neplăcut; fibra musculară este fină şi cu consistenţa moale, iar grăsimea este alb cenuşie.
Inspectorii ne recomandă să păstrăm la frigider alimentele uşor alterabile precum peştele, ouăle sau maioneza. Să nu cumpărăm carne sacrificată în gospodării. Aceasta este destinată doar consumului propriu. Şi pentru că pe masa de sărbători trebuie să avem şi ţuică sau vin, cel mai bine ar fi dacă evităm să cumpărăm băuturile de la comercianţii ambulanţi.
Dacă în zilele următoare găsim nereguli ele ar trebui semnalate la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor, sau la Direcţia de Sănătate Publică.