Antena 3 CNN Actualitate Medic de familie din Argeş, despre reintroducerea cardului de sănătate: "Este o hotărâre proastă. Cardurile sunt murdare"

Medic de familie din Argeş, despre reintroducerea cardului de sănătate: "Este o hotărâre proastă. Cardurile sunt murdare"

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:15 28 Oct 2020 Modificat la 18:15 28 Oct 2020
Medic de familie din Argeş, despre reintroducerea cardului de sănătate: "Este o hotărâre proastă. Cardurile sunt murdare"
Sursa foto: Agerpres

Utilizarea cardului de sănătate a fost suspendată pe perioada pandemiei cu noul coronavirus, mai ales pe durata stării de urgenţă şi a stării de alertă.

Începând cu data de 1 octombrie, revine obligativitatea prezentării cardului de sănătate în cazul consultaţiilor efectuate în cabinetul medicului, potrivit articolului 25^1, alineatul (1) din OUG nr. 162/2020

Motivarea CNAS 

"Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem.

Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică, atât pentru pacienți, cât și pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienților programarea consultațiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultația, la distanță sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical", a declarat președintele CNAS în cadrul unui comunicat de presă.

Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că reintroducerea cardurilor de sănătate ar putea reprezenta un pericol de infectare, atât pentru pacienţi cât şi pentru cadrele medicale, el fiind dat din mână în mână.

Mai mult, această decizie solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectați cu virusul SARS-CoV-2, aglomerarea pacienților la ușile cabinetelor şi foarte mult timp pierdut pentru birocraţia digitală într-un sistem integrat care nu funcţionează întotdeauna, spun medicii.


"Este o hotărâre proastă, pentru că guvernanţii dau legile de la birou. Dacă ar veni în cabinet, sau ar fi lucrat vreodată în cabinet şi-ar fi dat seama că este un mijloc de răspândire a acestui virus coronavirus”, a spus preşedintele Asociaţia Medicilor de Familie Argeş pentru gândul.ro

SARS-Cov-2 poate rezista pe plastic până la 28 de ore

"Cardurile sunt murdare şi sunt purtate de pacient peste tot: în portofel, alături de bani și, dacă ne luăm după ce afirmă ceilalți, pe plastic coronavirusul poate rezista 28 de ore. Noi luăm cardul cu mănuși, îl dezinfectăm, îl băgăm într-un cititor pe care nuavem cum să îl dezinfectăm, umblăm cu mâna pe tastatură. Iertați-mă, ne spălăm pe mâini, dar nu te poți spăla pe mâini după fiecare card pe care l-ai pus”, a mai explicat preşedintele Asociaţia Medicilor de Familie Argeş

De-a lungul pandemiei, medicii de familie au acceptat să îşi asume riscuri privind îngrijirea pacienţilor care poti fi infectaţi cu noul coronavirus, adaptându-se profesional situaţiei actuale de câte ori a fost cazul.

Societatea Naţionala de Medicina Familiei (SNMF) atrage însă atenţia că împovărarea inutilă a practicii lor cu acte şi proceduri nemedicale va accentua starea de nemulţumire şi iritare a tuturor, în primul rând a populaţiei.
 

 

×
x close