Cireşele româneşti sunt o delicatesă. Căpşunele, un lux. Cel puţin dacă te opreşti să le cumperi, de poftă, de pe marginea drumului. E sezonul speculanţilor. Preţurile primelor căpşune româneşti din Giurgiu, la doi paşi de Bucureşti, creşte până în capitală şi de patru ori. Alternativa pentru pofticioşi - cele de import, care au ajuns mult mai ieftine.
Preţul fructelor vândute pe marginea şoselei taie pofta oricui. Dacă cireşele se vând cu 35 de lei kilogramul, deşi la producător costă şi de şapte ori mai puţin, căpşunile se vând cu un preţ umflat doar de... patru ori.
Unii dintre producători sunt în Hotarele, judeţul Giurgiu. În sat sunt hectare întregi cultivate cu căpşuni. Şi oameni care de-o viaţă fac asta. Pe moşia familiei Pană, e muncă multă în perioada asta. Dacă vrei să te mândreşti primăvara, cu fructele pe piaţă, şi să vinzi bine, investiţia e absolut necesară.
Şi familia Vărăşteanu a băgat toţi banii în afacerea care le aduce acum un profit frumos.
În ciuda investiţiilor care i-au lăsat nu o dată cu buzunarele goale, oamenii îşi vând marfa la un preţ care te surprinde dacă ai trecut mai întâi pe la tarabele improvizate ale speculanţilor.
Pe marginea drumului, căpşunile româneşti ajung să coste şi 20 de lei. Culmea, în pieţe, unde se plătesc taxe, sunt mai ieftine. Se vând cu 12 - 15 lei kilogramul.
În schimb, preţul căpşunelor din import a scăzut dramatic în această perioadă. Un kilogram costă acum în magazine şi 5 lei.