Perioadele lungi cu temperaturi uriaşe pot avea efecte negative în viaţa de zi cu zi. Canicula ne afectează calitatea somnului, atrag atenţia specialiştii, care vin cu o serie de recomandări pentru aceste zile.
Temperaturile nu vor scădea nici în perioada următoare, maximele ajungând inclusiv la 45 de grade Celsius.
Unul dintre efectele negative ale caniculei asupra vieţii omeneşti constă în lipsa unui somn odihnitor. Consecinţele acestui disconfort se pot vedea pe parcursul zilei printr-o lipsă de concentrare sau o stare permanentă de oboseală sau irascibilitate. Ca să prevenim aceste efecte pe termen lung, specialiştii recomandă o serie de măsuri.
E indicat să ne fixăm ore de culcare şi ore de trezire. Evitaţi alcool, cafea, băuturi carbogazoase, cu cel puţin patru ore înainte de culcare!
Horațiu Moldovan, medic specializat în somnologie, spune că pentru un somn odihnitor trebuie să nu consumăm mâncăruri grele, condimentate sau prea dulci.
Temperaturile au urcat şi astăzi peste 40 de grade. La ora 14, în Bucureşti şi în Constanţa, temperatura resimţită era de 44 de grade, urmate de Tulcea şi Cernavodă, 43 de grade, şi de Craiova sau Buzău cu 42 de grade.
Simptomele epuizării termice, care trebuie să te trimită la medic. Ciuhodaru: „Duce la șoc termic și chiar deces”
Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă cu privire la simptomele care apar din cauza epuizării termice, care ar trebui tratate cu maximă seriozitate.
Simptomele legate de expunerea la căldură
„Atunci când apar simptomele legate de expunerea la căldură (crampe de căldură, insolație, epuizarea termică) trebuie:
1. Repaus într-un spațiu umbrit și răcoros.2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat și ventilat).
4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.
Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează:
1. Sunați la 112.
2. Îndreptați-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgențelor.