În ultimele 24 de ore, 80 de oameni au căzut în stradă, iar o persoană a murit din cauza căldurii. Iar canicula pare să nu-i sperie pe asfaltatori. În centrul Capitalei se toarnă asfalt, iar muncitorii spun că au termen de finalizare care nu ţine cont de vreme. Expunerea la soare la orele amiezei este periculoasă, iar cei mai afectaţi sunt bătrânii şi copiii.
La Bucureşti, maxima a ajuns joi la 36 de grade Celsius. Zeci de oameni au chemat ambulanţa după ce li s-a făcut rău pe stradă. Sunt condiţii de coşmar mai ales pentru cei care trebuie să muncească în aer liber.
De exemplu, în centrul Capitalei se asfaltează. Nu contează că afară sunt peste 35 de grade Celsius. Muncitorii trebuie să termine de asfaltat drumul aşa cum le-au spus şefii. Lucrarea are termen strict de finalizare.
47 de grade în Gara de Nord
Şoferii care au avut ghinionul să fie blocaţi în trafic, au simţit cum maşinile se pot transforma în adevărate cuptoare pe patru roţi. Nici cei care au folosit mijloacele de transport în comun nu au avut parte de o călătorie confortabilă.
Probleme şi pentru cei care au călătorit cu trenul. În Gara de Nord, termometrele arătau nu mai puţin de 47 de grade Celsius. Nicio boare de vânt nu se simţea pe peroane.
Canicula nu i-a iertat nici pe cei implicaţi în organizarea vizitei preşedintelui israelian Shimon Peres. O femeie a leşinat după ce a stat în soare.
Temperaturi caniculare au fost şi în ţară. 30 de grade Celsius, la primele ore ale dimineţii. Atât indicau termometrele la Oradea. În week-end sunt aşteptate temperaturi de până la 40 de grade Celsius.
Copiii îşi petrec vacanţa la Urgenţă
Şi piteştenii s-au topit joi de căldură. Cei mai afectaţi de temperaturile ridicate au fost copiii. Ameţeli, vărsături, febră au fost doar câteva dintre simptomele care i-au adus pe cei mici la spital.
Ca să evite căldura din case, părinţii s-au refugiat cu copiii în parc.
Îngrijorător este, însă, că unii părinţi nu ţin cont de sfaturile mediclor şi stau cu copiii pe plajă chiar şi la orele la care medicii recomandă evitarea soarelui. Urmarea: în loc să se bucure de vacanţă, mulţi copii au ajuns la Urgenţă cu simptome de insolaţie şi arsuri pe piele.
Muncă la negru, la 50 de grade Celsius
Pe şantiere, canicula se simte şi mai tare. Din cauza betoanelor şi a spaţiilor închise, oamenii muncesc la 50 de grade. Patronii sunt obliaţi să respecte o serie de reguli, cum ar fi să le dea apă şi să le permită să facă pauze în mijlocul zilei. Teoretic. Practic, sunt şantiere pe care nu se respectă nicio regulă. Inspectorii de muncă din Capitală au mers joi în control şi nu mare le-a fost mirarea când au găsit angajaţi care nu aveau echipament sau cărţi de muncă.
Problema este că muncitorii nu vor să vorbească. Pentru un salariu de mizerie sunt dispuşi să accepte orice. Nu au echipament, lucrează pe schele improvizate care se pot prăbuşi oricând. Ce să mai vorbim de apă sau pauze aşa cum prevede legea în zilele caniculare.
Pentru a dovedi că patronul foloseşte munca la negru inspectorii trebuie să adune declaraţii de la muncitori. Numai că muncitorii nu sunt impresionaţi nici de oamenii legii.
Pe perioada verii, angajatorii trebuie să le asigure angajaţilor între 2 şi 4 litri de apă, ventilaţie şi spaţii pentru duşuri. De asemenea, programul trebuie redus pentru ca angajaţii să nu lucreze în intervalul 11:00-17.00. Iar controalele medicale trebuie făcute mai des. Şi tot vara, angajaţii trebuie să aibă la dispoziţie spaţii speciale de odihnă.
81 de oameni căzuţi în stradă, în 24 de ore
În ultimele 24 de ore, serviciile de Ambulanţă şi SMURD au înregistrat 6.480 de apeluri. Dintre acestea, 81 au fost efectuate pentru oameni căzuţi în stradă. Numărul este dublu faţă de ziua precedentă. Tot joi, căldura a mai ucis un om.
Meteorologii au avertizat că, de joi şi până sâmbătă, temperaturile vor depăşi 35 de grade, mai ales în regiunile sudice şi estice, iar indicele de confort termic ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.
Medicii recomandă să fie evitată expunerea îndelungată la soare, mai ales la orele amiezii şi să se consume legume şi fructe. De asemenea, trebuie consumaţi minimum doi litri de lichid zilnic.