Șase români au murit până acum, din cauza caniculei, în România. Miercuri, un tânăr din localitatea Prigoreni a murit la scurt timp după ce a fost adus în stare gravă la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, din cauza hipertermiei.
Coordonatorul UPU, dr. Diana Cimpoeşu, a declarat, miercuri, că tânărul, în vârstă de 32 de ani, a fost adus, în noaptea de marţi spre miercuri, cu o temperatură corporală de 43,3 grade Celsius.
„Era deja intubat de medic, după ce a fost preluat din faţa casei lui. Am reuşit să îi reducem temperatura cu patru grade, dar au apărut complicaţii care sunt extrem de frecvente şi severe la asemenea grad de hipertermie. A făcut coagulare vasculară intradiseminată şi disfuncţie organică multiplă. În ciuda eforturilor de răcire şi terapiei administrate în UPU, tânărul a decedat. Vom solicita Institutului de Medicină Legală efectuarea necropsiei pentru a afla cauzele decesului”, a declarat dr. Diana Cimpoeşu.
Codul roșu de caniculă a provocat și decesul unui bărbat de 50 de ani din Timișoara. Acesta a leșinat în stradă, iar trecătorii au anunțat medicii de pe ambulanță. Bărbatul a fost resuscitat, însă, din nefericire, fără succes. În momentul prezentării în UPU Timișoara, victima avea o temperatură corporală de 43 de grade Celsius.
De asemenea, căldura extremă a băgat în comă alte două persoane, inclusiv un vatman de 56 de ani, care a fost preluat de medicii de pe ambulanță direct din cabina mijlocului de transport în comun. Bărbatul prezenta o temperatură corporală de 42,5 grade și era complet confuz. Imediat a fost transportat la spital, acolo unde medicii i-au acordat tratament de specialitate și au decis internarea lui.
Ce ne recomandă medicii
Medicii spun că cei care lucrează în aer liber ar trebui să întrerupă activitatea măcar în orele de foc dintre 11 dimineața și cinci după-amiaza. Atenți ar trebui însă să fim cu toții, pentru că arșița poate crea probleme inclusiv celor care stau în casă cu aerul condiționat deschis.
Specialiștii avertizează că primele semne ale hipertermiei sunt durerea de cap, senzația de leșin, umflarea picioarelor și confuzia.
În această perioadă, autoritățile, cât și medicii, sfătuiesc oamenii să nu iasă din casă după orele prânzului, iar dacă chiar sunt nevoiți să facă acest lucru să poarte haine lejere, deschise la culoare și să își acopere capul.
Temperaturile extrem de ridicate vor continua și zilele următoare, conform prognozelor meteorologilor.