Primarul general al municipiului Bucureşti, Nicuşor Dan, estimează că în următorii doi-trei ani locuitorii Capitalei care s-au debranşat de la sistemul de încălzire centralizat se vor rebranşa, pe măsură ce reţeaua de termoficare va fi reabilitată, iar numărul avariilor va scădea.
„În 2020, când am venit la Primărie, întrebarea a fost dacă sistemul mai ţine o iarnă. În momentul ăsta nu mai suntem acolo şi suntem într-un proces de recâştigare a credibilităţii faţă de oameni şi cred că va veni momentul, nu acum, dar va veni momentul peste doi, trei ani în care oamenii vor veni înapoi la sistemul centralizat”, a declarat Nicuşor Dan la TVR Info, sâmbătă după-amiază.
Nicuşor Dan a afirmat că au fost reabilitaţi 300 de kilometri din totalul de o mie de kilometri de reţea, subliniind că este nevoie şi de modernizarea centralelor care produc energia termică, care sunt ale Ministerului Energiei.
„Dacă vorbim de CET-uri, şi aici aveam nişte probleme, pentru că doar CET-ul din Militari este modernizat recent, celelalte sunt din anii 60-70 şi randamentul lor este de departe de a fi satisfăcător”, a explicat primarul.
El spune că în trei ani, jumătate din reţeaua principală va fi reabilitată, iar numărul avariilor va fi cu mult mai mic.
„În ceea ce priveşte activitatea noastră, noi avem o reţea principală de 1.000 de kilometri, unde sunt cele mai mari avarii şi cele mai mari pierderi şi o reţea secundară de 3.000 de kilometri, care este relativ ok, pentru că sunt distanţe scurte, conducte mai mici între CET-uri şi blocurile de locuinţe. Pe reţeaua principală este problema şi aici am reuşit să mărim foarte mult ritmul de schimbare de conducte. Am folosit şi bani europeni, am folosit prima oară şi un program al Ministerului Dezvoltării, în care ei plătesc 85% şi am ajuns să avem în 2024 să facem 73 de kilometri. Deci faţă de o medie de 6-7 kilometri pe an la Sorin Oprescu, cam 16-17 la Gabriela Firea, noi am ajuns să facem, am avut anul trecut 50, anul ăsta 73 de kilometri şi în momentul ăsta suntem la 300 din 1.000. Peste trei ani vom fi la 500 din 1.000 şi asta înseamnă că multe din avarii vor fi istorie”, a mai afirmat edilul.