Antena 3 CNN Actualitate Când vor putea călători românii în SUA fără vize. Anunțul ambasadorului României la Washington

Când vor putea călători românii în SUA fără vize. Anunțul ambasadorului României la Washington

andrei muraru antena 3 cnn
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a spus când vor putea călători românii fără vize în America / Sursa foto: Antena 3 CNN
de Sabrina Preda    |    12 Sep 2024   •   19:35

România este mai aproape ca oricând de ridicarea vizelor pentru Statele Unite Ale Americii. Ultima cerinţă tehnică este rata de respingere, care trebuie să fie de sub 3% - condiție obligatorie pentru ca o țară să fie considerată eligibilă. Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, a vorbit, în direct la Antena 3 CNN, despre  data la care ar putea fi posibilă o călătorie în America, în scop turistic sau de afaceri, fără viză.

„Eu sunt foarte convins că se va întâmpla acest lucru, pentru că suntem pe drumul cel bun. Nu cred că în acest moment există obstacole care să ne împiedice să îndeplinim acest obiectiv și suntem pe ultima sută de metri înainte de aderarea la programul Visa Waiver,  singura necunoscută este rata de respingere, dar calculele noastre arată că există progrese semnificative pe care România le-a făcut și în privința ratei de respingere.

Chiar dacă anul trecut am avut 79%, am constatat o descreștere accelerată față de anii precedenți și, mai mult decât atât, această evaluare pe care o facem și o raportăm, în primul rând, la numărul de vize pe care Ambasada Statelor Unite îl emite. Vreau să vă spun că, anul acesta, până la jumătatea lunii iunie, au fost emise peste 51.000 de vize și cred că se va atinge pragul de 70-80.000 până la finalul lunii octombrie și aceste lucruri vor conduce, sigur, la convingerea că există o creștere semnificativă a persoanelor eligibile, deci o șansă bună pe un număr mai mare de aplicații să termine scăderea rapidă”, a declarat Andrei Muraru, Ambasadorul României la Washington.

Andrei Muraru: „Sunt foarte convins că acest lucru se va întâmpla anul viitor”

Întrebat când vor putea românii să călătorească în Statele Unite ale Americii, ca turiști, sau în scop de business, fără viză, Andrei Muraru a răspuns:

„Săptămâna aceasta am avut discuții  cu ministrul de interne al Statelor Unite și acest subiect a fost pe agenda de discuții. Noi ne dorim ca procedurile pratice să fie încheiate în timpul mandatului actualei administrații Biden, care își încheie mandatul la jumătatea lunii ianuarie.

Deci, pe de o parte, să închidem aceste evaluări făcute de partea americană, să existe și eventual, dacă se poate, și vizita experților americani, ultima vizită de lucru la București, și, ulterior, secretarul Departamentul Securității Naționale să propună secretarului de stat ca România să adere în program. În acest moment, nimeni nu știe data exactă, nici măcar partea americană, pentru că aceste proceduri sunt în curs, de exemplu, sistemul care va înlocui actualul sistem de vize, sistemul electronic de călătorie va trebui adaptat pentru ca românii să intre în acest program.

Dar sunt foarte convins că acest lucru se va întâmpla anul viitor și noi sperăm să se întâmple cât mai aproape de momentul în care vorbim noi, poate în primăvară, deși regula de obicei este ca o țară care a îndeplinit în anul precedent această condiție privind rata de refuz să intre undeva în toamna anului viitor” a mai completat Andrei Muraru, în direct la Antena 3 CNN.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close