Antena 3 CNN Actualitate Când vine pensia pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare

Când vine pensia pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 14:01 24 Iul 2024 Modificat la 14:01 24 Iul 2024
bani pensii
Când vine pensia pe luna august. Este ultima lună înainte de recalculare. Sursă foto: Hepta

Pensionarii români urmează să primească pensiile pe luna august. Iar perioada în care aceștia le vor primi coincide cu perioada în care vor ajunge și deciziile de recalculare. 

Potrivit Newsweek, a fost anunțat calendarul după care vor ajunge pensiile din România în luna august. Și vor fi diferențe între cei care le primesc prin poștă și cei care le iau pe card.

Deciziile de recalculare au fost deja emise în număr de 1.000.000 de mai multe case de pensii teritoriale și sunt pregătite să fie trimise către Poșta Română, instituție delegată să preia deciziile și să le ducă la casele pensionarilor.

Potrivit sursei citate, primii pensionari care vor primi plicurile sunt cei care au sub 25 de ani vechime. 

Când vine pensia în luna august

În aceeași perioadă, sunt pregătite și plățile lunare pentru pensionarii din România. 2.500.000 de persoane primesc pensia prin poștă, iar restul pe card.

Restul de 2.500.000 de pensionari vor primi banii de pensie de la poștaș între 1 și 10 august.

Potrivit legii, pensiile intră pe card în zilele de 12-14 ale fiecărei luni, motiv pentru care Casele de Pensii au anunțat momentul în care vor fi alimentate cardurile.

Băncile compatibile cu Casa de Pensii

Lista băncilor cu care CNPP a încheiat convenții privind plata pensiilor prin conturi curente sau conturi de card după cum urmează:

1. Banca  Comercială Româna

2. CEC

3. Bancpost S.A.

4. Banca Comercială Carpatica S.A.

5. Banca Româna de Dezvoltare

6. Procredit Bank S.A.

7. BancaTransilvania S.A.

8. Libra Bank

9. Raiffeisen Bank

10. OTP Bank România S.A.

11. ATE Bank România S.A.

12. Volksbank

13. Piraeus Bank

14. Romanian International Bank

15. Intesa Sanpaolo Bank

16. UniCredit Tiriac Bank

17. Alpha Bank România S.A.

18. Banca Românească S.A.

19. Credit Europe Bank S.A.

20. Garanti Bank

21. Millennium S.A.

22.ING Bank

23.Marfin Bank

Daniel Baciu: ”Toată lumea va primi pensiile recalculate”

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a vorbit la Antena 3 CNN despre recalcularea pensiilor. Potrivit acestuia, peste 3 milioane de pensionari vor avea parte de majorări după recalculare, unele dintre ele chiar „spectaculoase”. Cei mai mulți bani în plus îi vor primi seniorii care au o vechime mare în muncă.

„În etapa I beneficiază toți cei aproximativ 5 milioane de pensionari, toată lumea va primi pensiile recalculate. Dintre aceștia, peste 3 milioane de pensionari vor avea măriri ale pensiilor, unele foarte mari, spectaculoase. Aici mă refer la punctele de stabilitate, care este o noutate în această nouă lege a pensiilor: cine realizează stagii de cotizare mai mari de 25 de ani va primi, ca un bonus, aceste puncte de stabilitate. Așadar, în etapa I vor intra absolut toate pensiile din sistemul public aflate în plată”, a declarat șeful CNPP, la Antena 3 CNN.

Majorările vor fi semnificative în special pentru românii care au muncit mult şi au un stagiu de cotizare de peste 40 de ani. Aceștia se vor bucura de pensii mai mari și cu 90%.

„Pentru etapa II, vorbim numai despre acei pensionari care au avut aceste sporuri nepermanente, care, în momentul de față nu sunt luate în calcul la pensie. Acest lucru se va întâmpla. Avem termen 6 luni, de la 1 septembrie, când intră legea în vigoare, ca noi să le calculăm din oficiu. Este vorba despre acordul global, care este cel mai mare spor, aici se vor vedea cele mai mari creșteri.

Avem termen până în februarie 2025 să recalculăm toate aceste pensii, noi îi spunem a doua mică recalculare. Prima recalculare vizează absolut toți pensionarii, de a doua beneficiază doar acei pensionari care au lucrat în acele sectoare de activitate care au avut sporuri cu caracter nepermanent: al 13-lea salariu, ore suplimentare, premii, acordate în mod sporadic”, a mai explicat Baciu.

×
x close