Antena 3 CNN Actualitate Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă. Ce prevede legea și ce riscă șoferii care nu o respectă

Când trebuie schimbate cauciucurile de iarnă. Ce prevede legea și ce riscă șoferii care nu o respectă

trafic bucuresti hepta
Schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă provoacă anual bătăi de cap şoferilor. Sursă foto: Hepta
de G.M.    |    03 Oct 2024   •   08:44

Schimbarea cauciucurilor de vară cu cele de iarnă provoacă anual bătăi de cap şoferilor. Mulți dintre ei cred că mașinile trebuie echipate cu anvelope de iarnă până la 1 noiembrie, în timp ce alții sunt convinși că data limită e până cel târziu la 15 noiembrie. Legislaţia însă ţine cont de starea drumurilor, nicidecum de perioada calendaristică.

Șoferii români trebuie să știe că legea spune clar mașinile care circulă pe drumurile publice din țara noastră trebuie echipate cu anvelope de iarnă atunci când pe jos este gheață, zăpadă sau polei. Așadar, nu există o dată oficială sau maximă la care șoferii sunt nevoiți să își schimbe anvelopele.

Pentru a nu fi luați totuși prin surprindere de vreme, este recomandat să ajungem la vulcanizare dacă temperatura începe să scadă sub 7 grade Celsius. Asta și pentru a evita cumva supra-aglomerările clasice atunci când cade prima ninsoare. Cu gândul la economie de timp, dar și de bani, tot mai mulți români aleg cauciucuri all-season. Atenție însă, pentru a evita amenda, chiar și aceste anvelope trebuie să fie marcate corespunzător pentru drumurile acoperite de zăpadă.

Specialiștii recomandă ca anvelopele all-season să fie înlocuite la 3 ani de zile, în timp ce perechile de vară iarnă, după 5 ani.

Șoferii care nu au mașină echipată de iarnă pot fi sancționați cu 9 până la 20 de puncte, adică o amendă cuprinsă între 1.485,03 lei-300 lei.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close