Ministerul Apărării Naționale a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede măsuri legislative prin care Armata poate doborî dronele care intră neautorizat în spațiul aerian al României. Subiectul a fost în atenția publică de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în condițiile în care constant în spațiul aerian al țării noastre au intrat drone ruse, unele dintre ele prăbușindu-se chiar în apropierea unor localități din România.
Astfel, proiectul prevede că o „aeronavă fără pilot la bord care trece ilegal frontiera de stat a României și zboară în spațiul aerian național fără autorizare poate fi distrusă, neutralizată sau zborul acesteia poate fi luat sub control”.
Potrivit proiectului de lege, dronele inamice pot fi distruse „după ce au fost luate în considerare toate circumstanțele specifice ale evenimentului ți ținând cont de prioritatea protejării vieții persoanelor, ultima solutie posibilă dispusă fiind distrugerea aeronavei fără pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național.”
Legea stabilește și care este lanțul de comanda în cazul unor astfel de situații.
În prezent, legea este de așa natură încât armata română nu poate trage asupra dronelor rusești. Pe scurt, Armata Română nu poate folosi armamentul și muniția din dotare decât în poligoane și centre de instrucție. Astfel, MApN este abilitat să aplice interzicerea zborurilor dronelor cu explozivi. Dar nu are capacitatea legală de a folosi armamentul și muniția în afara poligoanelor.
În ce condiții pot fi lovite avioanele inamice în spațiul aerian al României
Noul proiect de lege propus de MApN prevede, de asemenea, și situațiile în care o aeronavă cu pilot poate fi doborâtă.
„Împotriva aeronavelor cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național pot fi luate următoarele măsuri:
a) stabilirea poziției aeronavei, a legăturii radio și a identității acesteia;
b) transmiterea de la sol a informațiilor și dispozițiilor către pilotul/echipajul aeronavei, în vederea utilizării autorizate a spațiului aerian național al României;
c) interceptarea aeronavei care continuă să utilizeze neautorizat spațiul aerian național al României;
d) executarea focului de avertisment de către aeronavele interceptoare;
e) executarea focului de nimicire de către aeronavele interceptoare;
*) executarea focului de nimicire de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață.
Potrivit proiectului de lege, „ocul de nimicire împotriva aeronavei cu pilot la bord care utilizează neautorizat spațiul aerian național se execută de aeronavele interceptoare sau de către mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață, dacă măsurile prevazute la art. 11 lit. a) -d) nu au avut ca rezultat intrarea în legalitate a acesteia.
(2) Focul de nimicire împotriva unei aeronave militare străine care utilizează neautorizat spațiul aerian național se execută de aeronavele interceptoare sau de mijloacele de apărare aeriană cu baza la suprafață, fără efectuarea activităților prevăzute la art. 12-15, dacă:
a) efectuează un atac armat pe/de pe tertoriul statului român;
b) efectuează manevre pentru poziționarea favorabilă executării unui atac;
c) ripostează, prin manevre agresive sau cu foc, la instrucțiunile, dispozițiile și semnalele transmise.”
Proiectul de lege poate fi consultat AICI.