Doi medici renumiţi de la noi spun că acest test are şi el limitele lui, iar rezultatele fals negative pot apărea din cauza erorilor umane, de protocol sau de recoltare, potrivit mediafax.ro.
Testul RT PCR, considerat standardul de aur în diagnosticul Covid, are minusurile sale, tocmai pentru că este un test extrem de sensibil.
Cum poţi fi declarat fals pozitiv cu COVID
"Testul acesta este foarte sensibil. De exemplu, dacă treci pe stradă sau în acel spital şi ţi se face testul şi cineva a expirat, a tuşit în preajma ta şi ai câteva copii din acel virus în gât, tu poţi în momentul acela să fii declarat pozitiv. Dar tu nu vei lua boala, pentru că acele câteva copii de virus din gât care sunt găsite în momentul respectiv vor fi ori curăţate de către mucus, ori de către macrofage sau pur şi simplu nu sunt o doză infectantă", explică Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară.
Testele fals negative, mai spune medicul, pot avea mai multe cauze: erori umane, erori de protocol, eroare de recoltare, reactivii pot fi expiraţi, ţinuţi în condiţii necorespunzătoare.
Şi medicul infecţionist Adrian Marinescu explică faptul că nu există vreo analiză care să fie superioară acestui test şi susţine că el este folosit acum pentru diagnosticul iniţial al COVID.
Dr. Marinescu: Teste fals pozitive şi fals negative există oriunde în lume
"Ştim clar că această analiză real time PCR este doar orientativă, ea pune diagnosticul în momentul iniţial, dar ştim bine că nu mai este obligatoriu să luăm această analiză pentru a demonstra că o persoană este vindecată. Avem o izolare de 14 zile, se consideră că după acest interval de timp infecţia nu mai este activă, asta oriunde în lume, nu numai în România.
Atunci când folosim un anumit kit, el are o calitate, anumiţi parametri, parametrul de sensibilitate şi specificitate. Cu siguranţă că teste fals pozitive şi fals negative există oriunde în lume", spune dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.