Antena 3 CNN Actualitate Campanie ANPDC: Educaţia parentală, discutată la radioul public de către copii

Campanie ANPDC: Educaţia parentală, discutată la radioul public de către copii

2 minute de citit Publicat la 16:23 08 Iul 2009 Modificat la 16:23 08 Iul 2009
Campanie ANPDC: Educaţia parentală, discutată la radioul public de către copii
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Radio România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) au încheiat miercuri un parteneriat strategic pe perioadă nedeterminată, prin care vor că promoveze şi să protejeze drepturile copilului. Parteneriatul prevede derularea unor campanii de informare, conştientizare şi educare a copiilor în ceea ce priveşte drepturile lor, dar şi realizarea de emisiuni pe teme de educaţie parentală, în care vor fi invitaţi şi copii sau tineri, care îşi vor expune părerile.

Dreptul la protecţie, la sănătate şi educaţie, precum şi dreptul la justiţie sunt câteva dintre drepturile Convenţiei privind drepturile copiilor adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în 1989 şi care a fost ratificată de România în 1990. Acestea vor face subiectul mai multor emisiuni la Radio România (RRA), postul public de radio şi în care invitaţii speciali vor fi copiii, care vor discuta alături de părinţi sau reprezentanţi ai anumitor instituţii, problemele cu care se confruntă în respectarea drepturilor copilului.

?De cele mai multe ori, ca părinţi, vorbim în numele copiilor, însă este important să învăţăm să-i ascultăm şi să îi încurajăm să-şi exprime părerea. În perioada următoare vom promova mai mult drepturile copiilor, mai ales că ele nu sunt cunoscute de către adulţi şi vom face acest lucru prin intermediul radioului clasic şi a celui online, care reprezintă modul de comunicare preferat pentru copiii şi tinerii de astăzi?, declară pentru Antena3.ro Ileana Savu, secretar de stat al ANPDC.

Parteneriatul mai presupune şi sprijinirea copiilor care au părinţii plecaţi în străinătate, prin dezbateri, anchete şi reportaje derulate pe Radio România Internaţional (RRI).

?Vrem să invităm în emisiuni în special copii de grădiniţă, dar şi de alte vârste, care vor putea să-şi spună părerea despre evenimentele care le afectează viaţa şi pot semnala cazurile în care drepturile lor nu sunt respectate. De exemplu, îl putem invita într-o emisiune pe ministrul educaţiei şi câţiva copii sau putem avea o emisiune doar cu tineri, care să ne spună cum le-ar plăcea să decurgă vizita la doctor?, adaugă Savu pentru Antena3.ro

Campania îşi propune să implice cât mai mult copiii în luarea deciziilor care îi privesc şi să-i încurajeze să-şi exprime liber opinia. Copiii din categorii sociale diferite, cum ar fi Consiliul Elevilor, copiii din centrele de plasament, cei din categoriile defavorizate sau expuse discriminării, copiii supradotaţi, de diferite etnii care locuiesc pe teritoriul României vor face emisiuni şi se vor consulta cu alţi copii, prin intermediul chat-ului şi vor supune dezbaterii publice orice problemă ce ţine de protecţia şi dezvoltarea lor.

Campania este susţinută de UNICEF şi este realizată în urma recomandărilor Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului.

Paula Safta, Antena3.ro

×
x close