Campania ?Opriţi codurile? este o reacţie a 19 organizaţii nonguvernamentale la absenţa unei dezbateri publice, prin care să fi fost adoptate legal cele patru coduri, Codul Penal, Civil, de Procedură Civilă şi de Procedură Penală, care sunt actele normative fundamentale pentru societatea românească. Cele patru coduri completează prevederi din textul Constituţiei şi reglementează cea mai mare parte a relaţiilor ce se stabilesc între cetăţenii României sau pe teritoriul ţării noastre şi care vor stabili civilizaţia juridică a ţării noastre pentru o perioadă lungă de timp.
Conform organizaţiilor implicate în campanie, Guvernul nu a respectat standardul minimal stabilit de legea privind transparenţa decizională. De asemenea, ong-urile atrag atenţia asupra faptului că elaborarea acestor acte normative nu este un demers pur tehnic, ci trebuie să reflecte priorităţi fundamentale al societăţii, care nu pot fi luate în considerare fără a avea loc o dezbatere publică.
Ong-urile dau în judecată Guvernul
Campania se desfăşoară în perioada 30 martie-21 mai, iar organizaţiile neguvernamentale îşi propun, printre altele, să continue demersurile de chemare în judecată a Guvernului, pentru nelegalitatea actelor de procedură referitoare la promovarea codurilor, să monitorizeze votul din parlament pas cu pas, în comisii şi în plen, pentru a arăta alegătorilor cum aleşii uninominali nu acceptă principiul consultării şi să adreseze scrisori deschise, la care ong-urile vor solicita răspuns.
De asemenea, echipa campaniei ?Opriţi codurile? îşi doreşte ca respectivele coduri să fie întoarse la Guvern şi să se deschidă o amplă şi reală consultare publică cu privire la viitoarea legislaţie de bază a României, iar guvernanţii să conştientizeze importanţa bunelor practici în consultarea publică. Printre aşteptările ong-urilor se mai numără faptul că justiţia ar trebui să sancţioneze comportamentul nelegal al Guvernului, de încălcare a drepturilor cetăţenilor la consultare, care este prevăzut ca standard minimal şi obligatoriu de legea transparenţei decizionale.
Scrisoare deschisă: ?Peste jumătate dintre parlamentari sunt la primul mandat?
Coaliţia "Opriţi codurile" a înaintat săptămâna trecută o scrisoare deschisă către Parlamentul României, atât lui Mircea Geoană, preşedintele Senatului, cât şi Robertei Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, dar şi liderilor grupurilor parlamentare, prin care solicită Biroului permanent reunit al celor două camere să adopte o hotărâre prin care iniţiativele legislative să fie retrimise la Guvern, pentru a fi dezbătute în cadrul unei dezbateri deschise.
"55,7% dintre parlamentari sunt la primul mandat. Facem un appel la aceşti politicieni să nu îşi înceapă carierea de legiutori legându-şi numele de o operă legislativă pe cale să devină cel mai usturător eşec al actului de legiferare din România postcomunistă", arată coalţia în scrisoarea deschisă.
In acelaşi document, ong-urile stipulează că cele patru coduri conţin erori grave de concepţie şi redactare. De exemplu, Olivia Hatneanu, director executiv la APADOR-CH, una dintre organizaţiile semnatare susţine în conferinţa de presă de luni că "la capitolul legat de adopţie, persoana care adoptă un copil trebuie să aibă cu 18 ani mai mult decât copilul, însă din punctul de vedere al unui jurist, asta înseamnă fix 18 ani peste vârsta copilului. Nici măcar nu au precizat ca vârsta să fie cu cel puţin 18 ani mai mare".
"După noile coduri, nu putem spune că Eminescu a suferit de sifilis"
Georgiana Iorgulescu, director executiv la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), un alt ong din coalţia "Opriţi codurile", este de părere că proiectul de cod civil este un document care ne guvernează viaţa de zi cu zi.
De asemenea, Hatneanu adaugă în conferinţă că şi jurnaliştii vor avea de suferit conform noilor proiecte de cod civil şi penal.
"In coduri apare protecţia la viaţa privată şi la datele cu caracter personal, dar după amendamentul conform căruia trebuie să respectăm memoria persoanei decedate, asta ar însemna să nu mai putem spune că Eminescu a suferit de sifilis", explică Olivia Hatneanu în conferinţa de luni.
Cele 19 de ong-uri care fac parte din campania "Opriţi codurile" urmează să aibă mai multe întâlniri cu membri instituţiilor statului, printre care şi cu Emil Boc, primul-ministru al României şi cu Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, pentru a opri codurile existente şi a le retrimite către Guvern, pentru realizarea unei dezbateri publice reale.
In cadrul campaniei, societatea civilă a realizat şi o platformă de comunicare şi consultare prin intermediul site-ului www.opriticodurile.ro, unde se pot găsi proiectele codurilor, analize şi comentarii ale ong-urilor semnatare, calendarul campaniei, unde pot fi consultate întâlnirile reprezentanţilor coaliţiei, dar şi alte informaţii referioare la campania "Opriţi codurile".
Paula Safta, Antena3.ro