Ministrul Sănătăţii nu are dreptul să desfacă contracte individuale de muncă în spitale, aşadar nu poate destitui angajaţi ai altor unităţi decât pe cei ai ministerului. Aceasta este părerea Camerei Federative a Medicilor din România. Ne referim în mod special la scandalul de la Slatina, unde un pacient a murit, dupa ce a fost plimbat de la o secţie la alta timp de patru ore în loc să-i fie acordat primul-ajutor.
"Din punct de vedere al Codului Muncii, al contractului de muncă, semnat pe ramură în octombrie-noiembrie anul trecut, (ministrul Sănătăţii n. r. ) nu avea acest drept", explică Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a medicilor.
El a precizat că o eventuală vină a medicilor, implicaţi în cazul de la Slatina, poate fi stabilită de o serie de instituţii, care vor analiza acest caz. Este vorba de Colegiul Medicilor, care poate sancţiona din punct de vedere profesional persoanele care se dovedesc culpabile, de Procuratură, care poate analiza, chiar la cererea ministrului Sănătăţii, dacă este vorba de un caz penal. Un alt organism, care poate lua poziţie în astfel de cazuri, este angajatorul, care poate da sancţiuni pe linie administrativă, conform Codului Muncii. Un al patrulea nivel de responsabilitate îl deţine Judecătoria, care poate analiza dacă este cazul ca eventualii vinovaţi să plătească daune civile.
Subsecretarul de stat dn cadrul Ministerului Sănătăţii, Raed Arafat, a explicat că nu ministrul a fost cel care a desfăcut contractele de muncă ale celor implicaţi în cazul de la Slatina, ci a făcut doar recomandări în acest sens şi a adăugat că, în cazul unei abateri grave, nu este necesar ca medicul să se treacă prin toate fazele de sancţionare.
Antena3.ro