Costă 250 de lei şi 5 minute de discuţii - apoi, îi convingi pe medici că poţi fi de încredere. Atât a durat ca să obţii un concediu medical pentru aproape o lună, chiar dacă recunoşti că nu eşti bolnav. Asistenta nu se dă în lături de la nimic. Doar o secundă ezită.
Nu i-a fost însă suficient de frică. Şi, probabil, nici altora nu le este, cu toate că autorităţile i-au ameninţat cu controale stricte şi penalizări pe măsură.
"Ceea ce se întâmpla în 2010 în domeniul concediilor medicale întrece măsura bunului simţ. Şi vrem să reglementăm acest lucru, ca să nu îi privăm pe cei care din cauza bolii trebuie să intre în concediu", spune Cseke Atilla, fostul ministru al Sănătăţii.
Şi au reuşit. În 2010, au fost eliberate jumătate din concediile eliberate în 2009. În 2011 însă, numărul de concedii medicale acordate în sistem ambulatoriu a început din nou să crească.
Astfel, dacă pe primele şase luni ale lui 2010 au fost acordate în ambulatoriu aproape 160.000 de concedii medicale, în aceaşi perioadă a lui 2011, numărul lor a crescut cu 74.000 de concedii.
De la mijlocul lunii mai 2010, când au fost demarate acţiunile de control asupra noului mod de acordare a concediilor medicale, Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a fost suplimentat cu peste 2.000.000 lei. Banii au provenit din cele 443 de amenzi aplicate pentru nereguli constatate la eliberarea certificatelor medicale.