O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, s-a aflat la Bucureşti, în această săptămână, pentru a analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi pentru o revizuire a prognozelor.
Urmare analizei FMI a recomandat autorităţilor din România următoarele măsuri:
- Reforma impozitului pe venit: Eliminarea lacunelor și a scutirilor rămase, inclusiv prin reducerea pragului pentru microîntreprinderi și, eventual, prin introducerea unui impozit pe profit progresiv.
- Reforma TVA: Creșterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor articole la cota standard.
- Taxe ecologice: Introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor și construcțiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili.
- Impozite pe proprietate: Creșterea impozitării proprietății, dacă este posibil prin punerea în aplicare a reformelor deja pregătite.
- Impactul reformei pensiilor: Elaborarea unui mecanism pentru a întinde în mod eficient povara fiscală rezultată din reforma pensiilor.
Referitor la reforma pensiilor, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a spus:
"Din mai până la jumătatea lui august, românii vor începe să primească deciziile cu pensiile recalculate. Iar în septembrie va fi prima lună în care românii vor primi pensiile recalculate", a spus ministrul Muncii.
Referitor la impozitarea progresivă pe salarii, ministrul Muncii a spus:
"La întâlnirea pe care am avut-o astăzi cu FMI-ul nu am discutat nici despre legea salarizării, nici despre propunerile cu privire la impozitarea salariilor. Oricum, chestiunile legate de impozitarea salariilor sunt și de resortul Ministerului de Finanțe, care este cel care gestionează și răspunde de politica fiscal-bugetară. Iar cum v-am obișnuit și până acum, la nivelul Guvernului, întâi analizăm, apoi decidem", a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la Antena 3 CNN.
Întrebat dacă, urmare recalculării pensiilor, banii vor fi furnizați într-o singură tranșă sau în mai multe etape, aşa cum a recomandat FMI, Bogdan Balanişcu, lider PSD Iași și secretar de stat,a spus:
"Trebuie stabilită în primul rând faptul că această creștere a pensiilor prin recalculare este o chestiune care vine în fiecare lună. Acea diferență va fi plătită practic în fiecare lună, după momentul în care acea recalculare a fost făcută.
Să nu înțeleagă cineva că este vorba doar de o creștere o singură dată, iar întrebarea este dacă se de toată o dată sau dacă se da eșalonat. Deci este vorba despre o sumă de bani care va reveni fiecărei pensii, în funcție de acel sistem de recalculare, în fiecare lună de acum în continuare, conform legislației", a spus Bogdan Balanişcu, lider PSD Iași și secretar de stat, la Antena 3 CNN.