Antena 3 CNN Actualitate Caii fără microcipuri nu pot ieşi din curte

Caii fără microcipuri nu pot ieşi din curte

Caii fără microcipuri nu pot ieşi din curte
20 Iun 2007   •   11:04

Caii care nu sunt indentificaţi cu microcipuri nu pot ieşi din curte şi nici nu pot fi sacrificaţi, spun prevederile Uniunii Europene. În România, sute de mii de cabaline ar fi trebuit dotate cu microcipuri până la începutul acestui an, dar din diverse motive, autorităţile române nu au îndeplinit încă aceste cerinţe, scriu jurnaliştii de la ?Adevărul?. Cerinţele Uniunii Europene sunt stricte în ceea ce priveşte identificarea animalelor şi, implicit, a cailor, deoarece astfel pot fi monitorizate bolile lor. Legislaţia prevede că, până nu primeşte paşaportul pentru cal, proprietarul nu are voie să-şi scoată animalul din curte.

Mai mult decât atât, la nivelul fiecărui stat membru, proprietarul nu poate să primească nicio formă de sprijin financiar dacă animalul nu este identificat. Potrivit acestor reglementări în România identificarea cailor cu microcipuri trebuia încheiată până la sfârşitul anului trecut. După aproape şase luni de la expirarea termenului pentru identificarea cailor, în România sunt doar 350.000 de cai identificaţi.

La momentul respectiv existau 870.000 de cai, numărul acestora ajungând la aproape un milion în prezent. De aproape un an, autorităţile de resort nu au reuşit să mai identifice niciun cal, fie din lipsă de cipuri, fie din motive financiare, spun jurnaliştii de la ?Adevărul?. Chiar dacă proprietarul nu e responsabil de această situaţie, el riscă să nu primească nicio formă de sprijin financiar şi nici despăgubiri în cazul sacrificării cailor pentru eradicarea unor boli majore.

Potrivit legii, până când primeşte paşaportul pentru cal, proprietarul nu are voie să-şi scoată animalul din curte. Paşapoartele respective se obţin de la autorităţile judeţene. Pentru obţinerea documentelor necesare, proprietarii cailor trebuie să se adreseze unităţii teritoriale pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close