"Societatea se schimbă. Societatea românească s-a schimbat. Şi se schimbă şi aşteptările. Societatea de azi are alte aşteptări faţă de societatea de acum 10 ani sau de acum 25 de ani. Şi dacă diferenţa între aşteptări şi realităţi devine prea mare, intrăm în criză (...) Mulţi au vorbit în aceste zile despre criza în care ne aflam, dar puţini au definit-o. S-au ţinut cuvântări, s-a spus că nu am avut o criza guvernamentală, ca nu am avut şi nu avem o criza parlamentară, nici măcar o criza politică. Şi atunci se pune întrebarea legitimă: dar ce fel de criza avem? Avem o criză de încredere a cetăţeanului faţă de politicianul pe care l-a ales. Încrederea este bunul cel mai valoros în politică", a spus Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a declarat că acest Guvern independent politic este o şansă pentru România, iar partidele vor avea ocazia timp de un an de zile să se reconecteze la alegător.
"Acest guvern este o şansă pentru România fiindcă, în timp ce acest guvern va guverna, partidele vor avea ocazia un an de zile să se reconecteze la alegători. Ar fi excepţional dacă partidele ar folosi aceasta oportunitate pentru a-şi defini programe atractive, pentru a se apropia din nou de alegător, să avem după alegeri o clasă politică care reprezintă fără discuţie alegătorii", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis, la finalul ceremoniei de învestitură.
"Vă felicit pentru că aţi primit un vot hotărât da în Parlament, dar vă felicit pe fiecare pentru curajul de a prelua acest portofoliu. Nu e u?or - politicienii mai devreme sau mai târziu vă vor spune că, de fapt, nu îi reprezentaţi. Este o eroare, o eroare fundamentală. Acest guvern Dacian Cioloş are absolut toată legitimitatea, a primit-o prin votul de învestitură în Parlament. Puteţi să mergeţi drepţi înainte", le-a spus Iohannis membrilor Cabinetului Cioloş, după ce aceştia au depus jurământul la Palatul Cotroceni.
UPDATE 19.00 - Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Guvernului Cioloş a început, marţi seară, în Sala Unirii a Palatului Cotroceni.
IMAGINI DE LA PALATUL COTROCENI
La ceremonia de la Sala Unirii a Palatului Cotroceni sunt de asemenea prezenţi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, fostul premier interimar Sorin Cîmpeanu, consilierii prezidenţiali.
Miniştrii care au trecut, marţi, de votul Parlamentului, citesc pe rând jurămintele, în cadrul ceremoniei de învestire în funcţie.
Guvernul Cioloş a primit marţi votul de încredere al Parlamentului, rezultatul fiind de 389 voturi "pentru", 115 "împotrivă" şi două voturi anulate.
Preşedintele Klaus Iohannis a scris, marţi, pe Facebook, că votul de încredere dat de către Parlament Cabinetului Cioloş este o dovadă că partidele au înţeles că un Guvern de tehnocraţi este acum soluţia cea mai bună pentru România.
Iohannis a mai spus că misiunea noului guvern nu va fi una uşoară, dar are încredere că fiecare membru al echipei guvernamentale va demonstra profesionalism.
"Cabinetul Cioloş va avea o sarcină dificilă, iar îndeplinirea obiectivelor asumate în programul de guvernare nu va fi posibilă fără un sprijin parlamentar consistent. Sunt încrezător că fiecare membru al echipei guvernamentale va trata cu responsabilitate şi profesionalism misiunea care i-a fost încredinţată. Mult succes!", a mai scris preşedintele.
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat, după votul de încredere acordat de Parlament, că prima şedinţă a guvernului său va avea loc miercuri. El a precizat că orice proiect important va avea consultări cu Parlamentul, în faza de pregătire, şi consultări şi dezbateri publice.
Componenţa Cabinetului este următoarea: viceprim-ministru şi ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri - Costin Grigore Borc, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - Vasile Dâncu, Ministerul Afacerilor Externe - Lazăr Comănescu, Ministerul Afacerilor Interne - Petre Tobă, Ministerul Apărării Naţionale - Mihnea Ioan Motoc, Ministerul Finanţelor Publice - Anca Dana Dragu Paliu, Ministerul Justiţiei - Raluca Alexandra Prună, Ministerul Fondurilor Europene - Aura Carmen Răducu, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Achim Irimescu, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice - Claudia Ana Moarcăş, Ministrul Energiei - Victor Vlad Grigorescu, Ministerul Transporturilor - Marian Dan Costescu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor- Cristiana Paşca Palmer, Mnisterul Sănătăţii - Patriciu Achimaş-Cadariu, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice - Adrian Curaj, Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională - Marius-Raul Bostan, Ministerul Culturii - Vlad Alexandrescu, Ministerul Tineretului şi Sportului - Elisabeta Lipă, Ministrul delegat pentru Consultare Publica si Dialog Social - Victoria-Violeta Alexandru, Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni - Dan Stoenescu, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul - Ciprian Bucu, Şeful Cancelariei Primului Ministru - Ioan Dragoş Tudorache.