Cabinetele medicale vor putea fi deschise și în școli, licee, universități, în instituțiile publice de asistență socială, dar și în cadrul firmelor private, a anunțat, marți, deputatul PSD Alexandru Rogobete. Măsura e menită să facă serviciile medicale mai accesibile în comunitățile și grupurile vulnerabile din România. Amintim că sunt 180 de localități din toată țara unde nu există doctori de familie.
Astfel, comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților a adoptat mai multe modificări la Ordonanța Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea și funcționarea cabinetelor medicale.
„Pe lângă forma actuală a Ordonanței, Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaților a extins cadrul legal pentru înființarea și funcționarea cabinetelor medicale, introducând noi locații unde acestea pot activa:
- În cadrul instituțiilor publice de asistență socială
- În unități de învățământ – școli, licee, universități
- În cadrul persoanelor juridice, pentru angajații proprii, în serviciile interne de prevenire și protecție
- Cabinete de recuperare, medicină fizică și balneologie din cadrul centrelor de servicii de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoanele adulte cu dizabilități din structura instituțiilor publice de asistență socială
- Cabinete medicale școlare/cabinete stomatologice școlare din cadrul unităților de învățământ”, a precizat deputatul PSD într-o postare pe Facebook.
Deputatul a explicat că aceste modificări permit „dezvoltarea rețelei de servicii medicale în proximitatea beneficiarilor” și un acces mai ușor la îngrijiri medicale pentru elevi și studenți, persoane adulte cu dizabilități, angajați, direct la locul de muncă și beneficiarii din centrele sociale.
Medicina de familie, în colaps
Medicina de famile este la un pas de colaps, avertizează patronatele din domeniu. Potrivit CNAS, lipsesc din sistem mii de doctori şi în 180 de localităţi din ţară nu există nici măcar unul.
Situaţia cea mai gravă este în mediul rural. Deşi există puncte de lucru, cabinete libere şi le sunt asigurate toate facilităţile, medicii de familie refuză să profeseze aici.
Medicina de familie nu mai este atractivă pentru tinerii doctori, așa că odată ce medicii care atâng vârsta de pensionare se retrag nu există nimeni care să ia locul. De pildă, de mai bine de trei ani,
comuna Aţel din Sibiu nu mai are medic de familie, după ce doctorul de acolo a murit.