Deţinutele din Penitenciarul Colibaşi fac orice pentru o zi de libertate. După o reţetă aplicată ani buni în închisorile din România, femeile se dau în judecată reciproc ca să mai iasă din închisoare şi să nu poată fi transferate în alt penitenciar din cauza proceselor pe care le au în zonă.
În Penitenciarul Colibaşi, Argeş, timpul trece greu. Mădălina are doar 19 ani şi este închisă de trei ani. Iese imediat în evidenţă prin frumuseţe şi tinereţe. Este în penitenciar în urma condamnării pentru complicitate la viol. A învăţat de la veterane ce să facă în aşa fel încât să mai simtă, din când în când, gustul libertăţii. ?Ne dăm una pe alta în judecată că eu poate i-am furat ceva lui colega mea şi invers?, povesteşte ea. Astfel iese din penitenciar, de câteva ori pe lună, imaginându-şi că duce o viaţă normală, neîngrădită.
Maria are cinci fete. Este închisă de opt ani. A ajuns aici pentru că nu a mai suportat bătăile bărbatului. A fost condamnată pentru omor. Pentru că este femeie, trebuia să fie încarcerată la Târgşor, penitenciarul Colibaşi fiind doar unul de tranzit. Ca să nu se întâmple asta, a preluat şi ea reţeta colegelor.
Sunt simple ?afaceri?, spun ele râzând. Judecătorii s-au obişnuit deja cu apariţiile lor în instanţă. La fel procedează aproape toate cele 43 de deţinute din Penitenciarul Colibaşi.
Dreptul puşcăriaşilor de a intenta procese este garantat prin Constituţie, chiar dacă motivele invocate sunt fictive, aşa cum recunosc şi ele. Cheltuiele de judecată şi transportul lor rămân în sarcina administraţiei penitenciarelor.
Observator