Vindem străinilor materie primă ieftină şi cumpărăm de peste graniţă mâncare gata făcută. Evident, la preţuri mult mai mari.
Producătorii români preferă să-şi exporte marfa pentru că străinii plătesc bine şi cumpără cantităţi mari. Nici nu-i de mirare că astfel 70% din produsele de pe rafturile noastre sunt de import.
Animalele de la Ilfov ajung în Libia, în Siria, dar şi în Turcia. Ciobanul Costel vinde străinilor cu 9 lei kilogramul de carne de miel în viu. În 2013, România a exportat 65.000 de tone de oi şi capre în valoare de 150 de milioane de euro. De multe ori, arabii tranşează animalele româneşti în ţara lor şi le trimit înapoi în România carne gata prepartă la preţuri mult mai mari.
În faţa valului de produse importate, ministrul Agriculturii vrea să-i încurajeze pe producătorii români să proceseze materia prima în ţară şi să nu o mai vândă la export.