Curtea Constituţională a dat un verdict în cazul sesizării
Guvernului faţă de refuzul preşedintelui Traian
Băsescu de a o numi pe Norica Nicolai în funcţia de ministru
al Justiţiei. Magistraţii Curţii au decis, în unanimitate,
că
şeful statului are dreptul să refuze ? o singură dată şi
motivat ? propunerea premierului la şefia unui minister.
Aşadar,
Curtea Constituţională i-a dat dreptate preşedintelui Băsescu,
hotărând că
mapa profesională a Noricăi Nicolai reprezintă
un argument valabil pentru respingerea acesteia la funcţia de
ministru al Justiţiei. În consecinţă, Călin Popescu
Tăriceanu este obligat să propună o altă persoană la Justiţie.
REACŢII:
Direct vizată de decizia curţii,
Norica Nicolai a refuzat să comenteze decizia Curţii Constituţionale. ?Nu comentez, nu am ce să spun?, a declarat senatorul liberal -
Vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti a declarat că nu se putea aştepta la o altă decizie din parte Curţii.
Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Sergiu Andon, spune că această hotărâre poate părea neaşteptată, deoarece textul Constituţiei nu prevede şi situaţii de acest gen.
Vicepreşedindele PSD, Victor Ponta, este de părere că prin această decizie războiul dintre Palate va continua.
Fostul ministrul al Justiţiei Tudor Chiuariu a comentat şi el decizia de astăzi a Curţii. Tudor Chiuariu consideră că hotărârea este fără fundament.
RADU STROE PUNE ÎN DISCUŢIE LEGITIMITATEA CURŢII CONSTITUŢIONALE
Actuala decizie a Curţii a surprins pentru că, în urmă cu câteva luni, într-o situaţie asemănătoare, verdictul a fost altul. În aprilie 2007, preşedintele Traian Băsescu a refuzat să îl numească în funcţia de ministru de Externe pe Adrian Cioroianu. Magistraţii au decis atunci că preşedintele nu are drept de veto în numirea unui ministru, fără a menţiona ceva despre necesitatea unei motivaţii. De data aceasta, însă, Curtea a precizat că Traian Băsescu a avut dreptate să o refuze pe Norica Nicolai la Justiţie pentru că şi-a motivat refuzul prin mapa profesională a acesteia.
Începutul scandalului
Dezbaterile încinse pe acest subiect au început în ianuarie, după ce Călin Popescu Tăriceanu a propus-o pe Norica Nicolai la ministerul Justiţiei, în urma demisiei fostului ministru Tudor Chiuariu. Ca răspuns, Traian Băsescu i-a cerut premierului să facă o altă nominalizare. A urmat o serie de scrisori prin care Băsescu îl invita la discuţii pe Tăriceanu, soldate invariabil cu refuzul premierului de a negocia numirea Noricăi Nicolai. Totul a culminat cu declaraţia de la Cotroceni, în care Băsescu a precizat că nu o va numi niciodată pe Nicolai la Justiţie, motivându-şi decizia prin mapa profesională a senatorului liberal.
Mapa profesională a Noricăi Nicolai, motivaţie suficientă pentru Curtea Constituţională
Mapa profesională a Noricăi Nicolai cuprinde două incidente care ar descalifica-o pe senatoarea liberală. În dosar se regăseşte sancţiunea primită de Norica Nicolai în 1987, pe vremea când era procuror la Procuratura locală Olteniţa. Nicolai, pe atunci Norica Clinci, a instrumentat un dosar penal, în urma căruia o persoană nevinovată a fost condamnată şi încarcerată. Cel de-al doilea caz se referă la înfierea unui copil de către un cetăţean străin pe care Norica Nicolai l-a reprezentat în instanţă, cu toate că era procuror.
După ce mapa a fost făcută publică, Norica Nicolai a respins vehement toate acuzaţiile ce i-au fost aduse.
Antena3.ro