Antena 3 CNN Actualitate Noi reguli pentru acordarea de burse elevilor! Secretar de stat în Educație: ”Listele vor fi extinse!”

Noi reguli pentru acordarea de burse elevilor! Secretar de stat în Educație: ”Listele vor fi extinse!”

Burse pentru toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii peste 9,50. Dar și pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase. Elevii de clasa a V-a vor primi și ei burse din ianuarie, iar bursele pentru transportul celor care studiau în altă localitate decât cea de domiciliu au fost eliminate.

bani
Noi reguli pentru acordarea de burse elevilor! Secretar de stat în Educație: ”Listele vor fi extinse!” Sursa foto: Profimedia Images
de Laura Dinu    |    07 Sep 2023   •   13:55

„Practic, vor primi burse de merit 30% din elevii din fiecare clasă, iar în situația în care prin aplicarea acestui procent de 30% numărul rezultat nu va include toți elevii care au o medie de minim 9,50, atunci listele se vor extinde astfel încât să cuprindă și elevii care au obținut în anul școlar trecut o medie generală de cel puțin 9,50. (...) Am încercat să nu fim acuzați că schimbăm regulile în timpul jocului, pentru că sunt elevi care în anul școlar trecut s-au pregătit și au obținut rezultate la învățătură, respectiv medii generale peste 9,50 știind că acesta este pragul peste care se poate obține o bursă de merit. (...) În situația în care numărul rezultat prin aplicarea procentului de 30% nu acoperă toți elevii cu medii generale peste 9,50 atunci se va extinde lista pentru a fi incluși și aceștia”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Educației, Florin Lixandru. 

Acesta susține că, în acest an școlar, cuantumul bursei de merit este de 450 de lei. Noul regulament prevede burse de merit și pentru elevii de clasa a V-a, dar abia din ianuarie 2024, după ce parcurg primele două module de studiu.

„La fel, și aici se va aplica procentul de 30% și în situația în care, prin aplicarea procentului, nu vor fi cuprinși toți elevii cu medii peste 9,50, listele vor fi extinse astfel încât toți elevii de clasa a V-a cu medie peste 9,50 să poată beneficia de bursă de merit începând cu luna ianuarie”, precizează Lixandru.

Elevii care se vor încadra pentru bursă socială vor primi 300 de lei. Aceștia trebuie să facă dovada venitului. 

„În ceea ce privește bursele sociale, pentru că și acolo au fost discuții (...) am pus în aceeași categorie elevii orfani de unul sau de ambii părinți care vor primi bursă socială fără a fi condiționați de vreun nivel al venitului. Am prevăzut în acest proiect de ordin mai multe categorii de burse sociale. O bursă socială pentru familiile cu venit mic. Aici se vor încadra elevii care provin din familii care obțin un venit mediu pe membru de familie min 50% din salariul minim net pe economie, luându-se în considerare toate veniturile care fac obiectul impozitului pe venit. Avem și bursele sociale pentru elevii cu unul sau ambii părinți decedați, unde nu se vor lua în considerare veniturile pe membru de familie. Și bursele pentru elevii care suferă de anumite afecțiuni, la fel fără a fi condiționați de vreun nivel al venitului și totodată bursele pentru copiii care provin din familiile monoparentale, la fel, nici aici nu vom lua în considerare venitul pe membru de familie”, mai spune Florin Lixandru, potrivit Mediafax

Elevii care învață în altă localitate decât cea de domiciliu rămân fără bursa de transport.

„Având în vedere că vor beneficia de facilități la transport, li se va deconta transportul, această categorie de burse nu a mai fost primită în categoria burselor sociale în noua metodologie”, încheie Lixandru.

×
Subiecte în articol: bursa elevi
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close