Antena 3 CNN Actualitate Burduja îi liniștește pe români: „Prețurile la energie rămân plafonate până în aprilie. Vor fi protejați cei vulnerabili”

Burduja îi liniștește pe români: „Prețurile la energie rămân plafonate până în aprilie. Vor fi protejați cei vulnerabili”

B.C.
2 minute de citit Publicat la 14:12 13 Sep 2024 Modificat la 14:12 13 Sep 2024
contor electric
Sebastian Burduja spune că „la iarnă românii nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor”. FOTO: Getty Images

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri, la Antena 3 CNN, că românii ar trebui să stea liniștiți, pentru că „la iarnă nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor”. El a explicat că prețurile rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor, adăugând că, „indiferent de ce se va întâmpla, vor fi protejați cei vulnerabili”.

„În primul rând, le spun să stea liniștiți, pentru că la iarnă nu vor tremura nici de frig, nici de frica facturilor. Prețurile rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor. Asta înseamnă acele praguri, 0,68 lei, 0,8 lei până la 1,3 lei în funcție de nivelul de consum. Noi ne dorim să îi protejăm în continuare și garanția noastră e că, în mod cert, indiferent de ce se va întâmpla, îi vom proteja pe cei vulnerabili, adică cei care nu își permit costul unei facturi, așa cum s-a întâmplat până în prezent. De schema de compensare - plafonare au beneficiat și români care au veniturile necesare, doar că au un consum mai mic”, a explicat Sebastian Burduja, la Antena 3 CNN.

„În Europa de Est prețurile sunt mai mari decât în Europa de Vest”

Ministrul a explicat că, „având în vedere situația de pe piața energiei, în Europa de Est prețurile sunt mai mari decât în Europa de Vest”.

„Având în vedere situația de pe piața energiei, în Europa de Est prețurile sunt mai mari decât în Europa de Vest și asta se întâmplă de câteva săptămâni. Importăm pentru că timp de 30 și ceva de ani nu s-a investit în capacități noi de producție, pentru că a fost un an secetos și hidraulicitatea este mică. Au venit niște ploi în zona centrală a Europei și asta înseamnă că debitul pe Dunăre va crește și e posibil ca în luna următoare să avem o producție hidro ceva mai mare, dar ar trebui să funcționăm într-o Uniune energetică așa cum ne-o dorim, să existe linii de interconexiune la capacitatea necesară cu toată Europa. Acest lucru nu se întâmplă. Austria are o interconectivitate redusă cu estul Europei și atunci energia ieftină din Vest se oprește undeva în Austria. Voi solicita consiliului de miniștri la nivel european să analizeze situația și să creeze premisele pentru creșterea acestei capacități de interconectare, astfel încât să putem plăti prețuri similare în toată piața energetică eropeană, așa cum ar fi corect”, a mai spus Burduja.

El a mai explicat că noi ajutăm și Ucraina și Republica Moldova și „nu putem rămâne doar cu povara și că trebuie să împărtășim și beneficiile deja prezente în Europa Occidentală”.

Întrebat de ce depinde prelungirea plafonării și anul viitor, Burduja a răspuns că „de situația de pe piață și de o discuție la nivelul Comisiei Europene”.

„Vedem cum se prezintă lucrurile în lunile următoare și discuția la nivelul Comisiei Europene, care a îndemnat statele europene să renunțe la asemenea scheme și să revină cât mai curând la o piață cât mai liberă, dar pot exista argumente pentru anumite compensări și plafonări și anul viitor. Eu cred că în ianuarie ar trebui să știm exact arhitectura pieței de energie în anul următor, cu impactul asupra consumatorilor”, a conchis Sebastian Burduja, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
x close