Piaţa serviciilor medicale din România se va dubla până la sfârşitul anului 2012, iar ponderea sa va ajunge la 5,4% din produsul intern brut. Potrivit unor studii de piaţă, dacă bugetul alocat pentru sănătate în 2007 a fost de peste 6 miliarde de euro, pentru 2012 se estimează o creştere cu 85%.
Cu toate acestea, cheltuielile românilor pentru servicii medicale sunt reduse, în raport cu media actuală a statelor europene, de 9,4 la sută. În plus, cea mai mare parte a cheltuielilor pentru Sănătate se realizează, în România, prin sistemul asigurărilor de stat, iar multe dintre plăţile pentru sănătate sunt neoficiale.
Din acest motiv, piaţa de profil este evaluată de specialiştii din domeniu ca fiind una subdezvoltată. Piaţa autohtonă a serviciilor medicale este dominată de stat, în timp ce serviciile private reprezintă un segment mic de piaţă, întrucât deţin o pondere de numai 8% în prezent.
Există însă o categorie de clienţi din clasa mijlocie, cu venituri medii şi peste medie, care solicită servicii de calitate. Potrivit unui studiu de piaţă realizat anul trecut, românii din mediul urban au apelat la sistemul public de sănătate în 73 la sută din situaţiile în care au avut probleme de sănătate, în timp ce 27% dintre ei au ales serviciile medicale private.
Antena3