Aprobarea proiectului de buget pe anul 2009 are puţine şanse să aibă loc joi, chiar dacă guvernanţii au anunţat contrariul. Sindicatele se tem că va fi adoptat doar cadrul general şi principiile acestui buget. Miercuri seară, liderii PSD şi PD-L au ieşit, după 9 ore de negocieri, afirmând că proiectul de buget este aproape gata.
Temerile sindicatelor par însă să se adeverească. Doar liniile generale ale negocierii politice cu privire la proiectul de buget pe anul 2009 au fost agreate, urmând ca detaliile cu privire la acesta să fie stabilite joi, de miniştrii de resort.
Preşedintele PSD, Mircea Geoană a declarat că există un echilibru între componenta economică şi cea socială din proiectul de buget pe acest an.
?În şedinţă (n.r. de guvern) vor trebui stabilite toate detaliile. Dar cred că, în acest moment, există o soluţie echilibrată în care bugetul să aloce resurse considerabile pentru investiţii, dezvoltare şi stimulare economică, dar şi pentru acele măsuri de natură socială cu privire la pensiile mici, la salariile mici care, într-adevăr, să reprezinte un pachet economic şi social coerent, echilibrat şi votabil în Parlament. Mai sunt detalii pe care miniştrii de resort vor trebui să le stabilească în cursul dimineţii (n.r. -joi)?, a precizat liderul PSD. Geoană a mai declarat că un pachet special de măsuri legat de stimularea economiei va fi finalizat în următoarele zile.
Bugetele ministerelor, încă în discuţii
Conform unor surse din coaliţie, alocările bugetare pe ministere nu au putut fi definitivate în cadrul şedinţei maraton de miercuri seară, deoarece ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, cotinuă să fie partizanul susţinerii unui deficit bugetar. În acest caz, bugetul unor ministere ar putea fi sub pragul minimal acceptat de miniştri. Totuşi, exită semnale că membrii PSD care conduc ministere sociale ar putea accepta o reducerea a propriilor pretenţii bugetare pentru Muncă, Educaţie şi Sănătate.
Ce se ştie sigur este că, potrivit declaraţiilor premierului Emil Boc, pentru sectorul investiţiilor va fi alocat 20 la sută din PIB. "Este vorba de investiţia publică masivă a statului în economie, asta înseamnă că 20% din buget va merge în investiţii pentru ca aceastea să genereze locuri de muncă, creştere economică, resurse financiare pentru a putea face faţa crizei", declara miercuri premierul.
Totodată, este posibil ca după şedinţa de joi, Cabinetul Boc să aprobe indicatorii macroeconomici pe care, de altfel, i-a mai anunţat în câteva rânduri: creştere economică de 2,%, deficit bugetar de 2%, curs mediu de 4 lei/euro, inflaţie medie - 5%.
Geoană: Îngheţarea salariilor şi pensiilor, o soluţie nerealistă
În ceea ce priveşte îngheţarea salariilor şi a pensiilor, liderul PSD, Mircea Geoană a dat aseară semnale că
ideea moratoriului pe şase luni a cam ieşit din cărţile guvernului. El a reafirmat că partidul său consideră că îngheţarea pensiilor şi salariilor nu reprezintă o solutie, dar a adăugat că s-a ajuns la o formula rezonabilă privind creşterea acestora într-un cuantum care să asigure şi stabilitatea bugetară.
?Nu cred că este o soluţie realistă (n.r. - îngheţarea salariilor şi pensiilor). Înţeleg anumite preocupari cu privire la stablitatea macroeconomică, dar pentru pensiile şi salariile mici, pentru ceea ce reprezintă un minimum de solidaritate în societate, aceste resurse există şi trebuie să fie folosite, în limita acestora, poate în doua etape. Cred că trebuie să ţinem cont şi de realităţile momentului mai dificil', a mai spus liderul PSD.
Potrivit unor surse din coaliţie, salariile şi pensiile vor creşte doar în limita coeficientului de inflaţie de 5 procente. Singurii execeptaţi ar urma să fie cadrele didactice, pentru care guvernul ar fi dispus să acorde majorările restante, de 33%, în două tranşe: 15% din aprilie şi alte 18% în septembrie.
Reducerea cu 20% a aparatului central, înlocuită cu tăierea sporurilor salariale
Totodată, din negocierile purtate cu sindicatele, reiese că reprezentanţii guvernului au dat asigurări că nu vor mai concedia 20% dintre angajaţii din administraţia centrală, ci doar vor tăia sporurile, pentru ca cei 2000 de funcţionari să-şi păstreze locurile de muncă. Deja Guvernul a redus salariile şefilor agenţiilor guvernamentale şi companiilor de stat, în unel cazuri chiar de şase ori. Lefurile acestora au fost reduse de la 28 de mii de lei la maxim 4800 de lei. În plus, indemnizaţia pe care o primesc membrii consiliilor de administraţie a fost redusă de la 20 la unu la sută din salariul directorului societăţii respective. În paralel, au fost blocate toate posturile vacante din sistemul public. La capitolul cheltuieli sţa dispus reducerea achiziţiilor de bunuri şi servicii cu 15 la sută. În acest an vor fi înjumătăţite şi cheltuielile pentru achiziţionarea de mobilier, aparatură birotică, maşini şi echipamente.
Avertismente de la Comisia Europeană
Majoritatea analiştilor şi Comisia Europeană recomandă guvernanţilor un acord stand-by de supraveghere preventiva cu Fondul Monetar Internaţional şi o stopare a creşterii salariilor.
Potrivit CE, ţara noastră ar trebui să ţină în frâu creşterile salariale, să-şi consolideze politica fiscală prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, în special prin reducerea măsurilor fiscale, să diminueze birocraţia, să-şi îmbunătăţească capacitatea administrativă şi să pregătească mai eficient forţa de muncă. Mesajul CE vine în contextul planului european de redresare economică. Comisia atrage atenţia asupra pericolului grav pe care l-ar reprezenta majorarea salariilor profesorilor cu 50% asupra deficitului bugetar, a inflaţiei şi economiei naţionale.
Recomandări sunt făcute şi în direcţia stopării creşterii deficitului de cont curent şi presiunile inflaţioniste, acolo unde România ar trebui să depună eforturi de îmbunătăţire a planificării şi execuţiei bugetare.
Marius Vulpe, Antena3.ro