Comisiile de buget-finanţe reunite ale Parlamentului au adoptat rapoarte pozitive, luni, la bugetele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Curţii Constituţionale, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Consiliului Legislativ şi Avocatului Poporului.
"Înalta Curte vă roagă să aprobaţi bugetul alocat pentru anul 2019 aşa cum el este configurat în proiectul de buget, precizând faptul că rezultatul se datorează negocierilor pe care le-am avut cu Ministerul de Finanţe în acest sens şi că acoperă necesarul de finanţare pentru activitatea Înaltei Curţi pentru anul 2019", a declarat preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea, la audierea din Comisiile de buget-finanţe.
Bugetul Înaltei Curţi este în sumă de 150.130.000 lei, în creştere cu 13,49% faţă de execuţia preliminată din 2018.
Şi bugetul Curţii Constituţionale a fost aprobat printr-un raport pozitiv.
"Bugetul prevăzut pentru Curtea Constituţională, în sumă totală de 30.942.000 de lei, asigură buna funcţionare în anul acesta, corespunde tuturor cheltuielilor pe care le avem de făcut", a afirmat preşedintele CCR, Valer Dorneanu. Bugetul CCR este în creştere cu 33,87% faţă de anul trecut.
Şi CNSAS a avut raport favorabil pentru buget, suma alocată fiind de 18.277.000 de lei, în creştere cu 6,69%.
Consiliul Legislativ a primit, la rândul său, un raport favorabil din partea Comisiilor reunite de buget-finanţe, fiind în sumă de 11.123.000 lei, mai mare cu 11,12 % faţă de anul 2018.
Bugetul Avocatului Poporului a fost adoptat cu raport pozitiv în forma trecută de comisiile de specialitate. Astfel, acesta este de 23.532.000 lei, în creştere cu 31,37% faţă de anul trecut.
Întrebat în cadrul audierii în Comisiile de buget-finanţe de către deputatul USR Cosette Chichirău câte ordonanţe de urgenţă a atacat la CCR, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat: "În primul rând, vreau să vă spun că ordonanţele de urgenţă şi contenciosul constituţional reprezintă 2% din activitatea instituţiei noastre, dar cele 6 domenii de activitate, departamente în care intră cei 140 şi ceva de colegi nu interesează, nici rapoarte speciale, nici ce se întâmplă cu copiii, nici ce se întâmplă cu bătrânii, cu orfanii, nici cu nimeni, nici cu Armata, nici cu Justiţia, doar dacă atacăm sau nu la Curte ordonanţe, atât. Deci, asta e întrebarea oricând a mass-mediei, preocuparea este exclusiv pe 2% din activitate. Vă rog foarte mult să vedeţi că activitatea noastră în proporţie de 98%...".
Revenind la întrebarea despre ordonanţe, el a adăugat: "Multe, nu le-am numărat, am făcut vreo şapte excepţii de neconstituţionalitate, dar nu pot să vă spun pe fiecare".
Raport favorabil a primit și bugetul Ministerului Afacerilor Interne pe 2019, cu 20 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă".
Potrivit proiectului de buget pe 2019 transmis Parlamentului de Guvern, bugetul propus pentru MAI este de 18.467.209.000 de lei, cu 21,50% mai mare faţă de cel de anul trecut. Nu a fost adoptat niciun amendament.