Mii de angajaţi din sistemul bugetar au declanşat, luni, protestele. Este grevă în Educaţie, în Sănătate, în Administraţia Publică şi în penitenciare.
Profesorii nu au intrat la ore, dar au supravegheat bacalaureatul. În spitale, medicii nu asigură decât urgenţele. La fel şi în cazul celor de la Ambulanţă.
Protest a fost şi la ghişeele Primăriei Capitalei, iar pensionarii au venit din nou în Capitală supăraţi de reducerea pensiilor.
În plus, toate punctele de trecere a frontierei la graniţa României cu Serbia au fost blocate, din cauza grevei lucrătorilor vamali: Porţile de Fier 1, Naidaş, Moldova Veche, Jimbolia, Stamora Moraviţa, Mehedinţi.
Pensionarii au adus un sicriu pentru guvernanţiPeste 100 de pensionari din Galaţi şi Ploieşti au organizat, luni, un miting în Capitală. Prima oprire a fost la Guvern. Aceştia s-au mutat apoi în faţa Palatului Parlamentului.
Oamenii au protestat faţă de decizia de scădere a pensiilor. Pensionarii veniţi din Galaţi au plecat către Bucureşti dis-de-dimineaţă. Ei au pregătit şi un sicriu pentru guvernanţi. Unul "de criză", după cum au spus protestatarii.
La Braşov, protestul pensionarilor a degenerat în îmbrânceli cu jandarmii.
La Iaşi, peste 150 de pensionari au protestat în faţa Prefecturii.
Bătrânii sunt hotărâţi sa continue protestele, în speranţa ca vor reusi să-i convingă pe guvernanţi să renunţe la măsura reducerii pensiilor cu 15%.
Profesorii în grevă, elevii la examenZeci de studenţi şi sindicalişti au protestat în faţa Ministerului Educaţiei faţă de măsurile de austeritate, în ziua în care se susţine proba de competenţe lingvistice a examenului de Bacalaureat. Potrivit celor de la Minister, totul decurge în condiţii normale.
În timp ce Daniel Funeriu dă asigurări că examenul de bacalaureat se desfăşoară fără probleme, aproximativ 100 de profesori s-au adunat în faţa Ministerului Educaţiei şi au fost revoltaţi că Funeriu a refuzat să iasă şi să vorbească cu ei. Oamenii spun că au vrut încă de săptămâna trecută să discute cu ministrul despre presiunile la care au fost supuşi.
Profesorii din majoritatea centrelor de examinare pentru Bacalaureat au decis să supravegheze probele.
Ministrul Funeriu a asigurat că examenul va decurge fără probleme.
Funcţionarii au stat la ghişee, dar şi-au întrerupt activitateaŞi funcţionarii publici au intrat în grevă. În Capitală, angajaţii Primăriei au ieşit în faţa instituţiei pentru a protesta. Aceeaşi situaţie şi în majoritatea oraşelor - funcţionarii au stat la ghişee, dar au refuzat să elibereze adeverinţe şi să încaseze bani.
Ghişeele de la Primăria Capitalei au rămas închise după ce angajaţii au intrat în grevă, nemulţumiţi de reducerea salariilor cu 25%.
În judeţul Prahova, aproape 800 de funcţionari publici au intrat în grevă, spre nemulţumirea celor care vroiau să-şi rezolve problemele.
Nici funcţionarii publici ieşeni nu au lucrat. Ei au stat la ghişee, dar nu au încasat nici un ban şi nu au eliberat nici o adeverinţă.
Marţi, aproape 10.000 de sindicalişti sunt aşteptaţi la un protest de amploare în centrul Iaşiului.
Grevă în mai multe penitenciareProtest a fost şi la penitenciarele din mai multe oraşe. Angajaţii din penitenciare sunt nemulţumiţi de măsura Guvernului de a reduce salariile cu 25%. Oamenii spun că le va fi imposibil să trăiască în asemenea condiţii.
"Reducându-se cu 25% veniturile nu vom mai putea trăi decent, nu vom mai putea ţine copiii în şcoală, sau să plătim întreţinerea", susţine Florin Stoica, lider sindical Penitenciarul Jilava.
Grevă a fost şi la penitenciarul din Târgu Jiu. Oamenii au scandat diverse lozinci îndreptate împotriva Guvernului.
"Conştientizăm prin ce trece ţara, dar dacă ei nu iau o măsură ca de la ei să înceapă totul, nici noi nu suntem dispuşi să acceptăm condiţiile lor", a spus Florin Şchiopu, lider sindicat Solidaritatea 2004, din cadrul Penitenciarului Târgu Jiu.
Şi angajaţii Penitenciarului din Bistriţa au intrat în grevă. Oamenii susţin că protestul este motivat de măsurile luate de Guvern.
Medicii tratează doar urgenţele Tot luni, medicii din mai multe spitale au declanşat protestele. În Capitală, curţile spitalelor s-au umplut de cadre medico-sanitare, care susţin greva generală a bugetarilor. Acţiunile lor nu afectează, însă, activitatea din respectivele unităţi sanitare sau cea a serviciilor de urgenţă
La spitalul Universitar, personalul a ieşit în curte pentru a protesta faţă de scăderea salariilor. Deşi acţiunea lor s-a încheiat, nemulţumirile persistă. Medicii vin la serviciu, însă tratează doar urgenţele.
Zeci de angajaţi ai Spitalului Universitar au protestat faţă de măsurile de austeritate adoptate de Guvern. Aceeaşi atmosferă a fost şi în curţile spitalelor din ţară, unde oamenii au strigat "Hoţii!" şi "Jos Guvernul!".
Aproximativ 30 de persoane au ieşit şi în faţa Spitalului Vitor Babeş din Capitală pentru a-şi striga nemulţumirea.
Angajaţii Serviciilor de Ambulanţă, în curtea spitalelorŞi angajaţii Serviciilor de Ambulanţă au pornit protestele. Peste 10.000 de oameni din toată ţara au protestat fără a afecta activitatea medicală de urgenţă. Oamenii sunt nemulţumiţi de scăderea salariilor cu 25 de procente, dar şi de lipsa personalului.
Angajaţii Serviciilor de Ambulanţă din Târgu Mureş, Cluj, Arad, Iaşi, Neamţ, Dâmboviţa şi alte zone din ţară au ieşit în curtea spitalelor, au pornit semnalele luminoase şi sirenele ambulanţelor şi şi-au strigat nemulţumirea. Angajaţii Serviciului de Ambulanţă Bucureşti vor purta banderole albe.
Ambulanţierii au asigurat urgenţele, dar nu au eliberat certificate de deces. De asemenea, aceştia amenunţă cu greva generală dacă salariile le vor fi tăiate cu 25 de procente.
Protestul vameşilor a blocat punctele de frontierăToate punctele de frontieră dintre România şi Serbia au fost închise luni dimineaţă din cauza grevei lucrătorilor vamali. Peste 40 de vameşi au oprit lucrul, luni, între orele 09:00 şo 16:00.
În intervalul menţionat, prin vamă au trecut doar persoaneel care au probleme speciale.
Activitatea a fost blocată în vămile Jimbolia, Stamora-Moraviţa, Cenad, Porţile de Fier I şi Naidăş.
Antena3.ro