Două mii de tone de gunoi se adună zilnic în Bucureşti. Cele două gropi de la marginea oraşului abia mai fac faţă.
Municipalitatea este obligată ca, într-un un an şi jumătate, să stopeze depozitarea gunoiului şi să vină cu alte soluţii. Singura variantă admisă este o uzină de biogaz sau electricitate.
Şefii Primăriei mai trebuie acum să decidă dacă vor să producă din arderea gunoaielor energie electrică şi termică sau biogaz.
Ca fabica să poată funcţiona, bucureştenii vor fi obligaţi să-şi sorteze încă din casă gunoiul.
În plus, după construicţia fabricii, colectarea gunoaielor se va scumpi.
Fiecare bucureştean plăteşte acum ceva mai mult de opt lei în fiecare lună pentru gunoi. Acum, doar 20% din ce aruncăm se reciclează. Restul se depozitează, iar o mică parte din gunoi e transformat în combustibul pentru fabricile de ciment. Restul ajunge la groapă pentru că este mult mai ieftin.
Pentru fiecare tonă de deşeuri depozitată, proprietarii de gropi ecologice primesc acum 14 euro. Dar şi aici preţul va creşte pentru că ecologizarea unei gropi costă peste zece milioane de euro.
În 2010, Primăria Capitalei este obligată să înceapă construcţia viitoarei uzine, iar în 2011 să funcţioneze. Din investiţia de 30 de milioane de euro, Oprescu speră că 80 la sută va fi finanţare europeană.
Observator