Antena 3 CNN Actualitate Bucureştiul intră pe lista capitalelor care deţin rezervaţii naturale: Delta Văcăreşti va deveni arie protejată

Bucureştiul intră pe lista capitalelor care deţin rezervaţii naturale: Delta Văcăreşti va deveni arie protejată

1 minut de citit Publicat la 15:26 14 Iun 2013 Modificat la 15:26 14 Iun 2013
Bucureştiul intră pe lista capitalelor care deţin rezervaţii naturale: Delta Văcăreşti va deveni arie protejată
Foto: Agerpres
Bucureştiul este foarte aproape de a intra pe lista capitalelor care deţin rezervaţii naturale.

Delta Văcăreşti va deveni, în curând, arie protejată. Academia Română şi-a dat deja avizul, iar acum mai este nevoie doar de o hotărâre de Guvern în acest sens.

Astfel, Delta dintre blocuri va deveni cel mai mare parc din România, dar şi o zonă unică în Europa.

Un paradis în mijlocul oraşului. Asta reprezintă cele 190 de hectare de verdeaţă din Groapa Văcăreşti.

„94 de specii de păsări sunt cu certitudine identificate. Sute de diverse alte specii: nevertebrate, amfibieni, peşti, reptile, plante rare şi chiar şi aceşti prădători. Au fost fotografiaţe recent vidrele. Există vidre, există vulpi. Ţestoase de apă foarte multe există acolo”, explică Cristian Lascu, redactor-şef National Geographic.

Timp de un an, comisia de specialişti a adunat probă după probă, cu ajutorul cărora să demonstreze importanţa Gropii Văcăreşti. Iar Academia Română a validat studiul ştiinţific.

„În urmă cu câteva zile ne-am dat avizul ştiinţific. Este un complex unic într-un perimetru urban, care are nişte valori deosebite. Inclusiv specii care sunt prioritare la nivelul Uniunii Europene”, spune Dan Munteanu, preşedintele Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei Române.

Groapa Văcăreşti trebuie să mai treacă un hop pentru a deveni rezervaţie cu acte în regulă.

„Va trebui să dea o hotărâre de consiliu local prin care să avizeze terenurile care vor intra în aria protejată. Ne mai trebuie un punct de vedere al proprietarilor şi apoi vom înainta documentaţia la Ministerul Mediului, a declarat Florin Stoican, coordonatorul studiului ştiinţific Delta Văcăreşti.

„În foarte scurt timp vom declara arie naturală protejată, iar proiectul se va finaliza cel mai tărziu la sfărşitul acestui an”, a anunţat Rovana Plumb, ministrul Mediului.

Apoi ar putea începe lucrările care ar transforma zona în prima rezervaţie naturală a oraşului Bucureşti.

Parcul va avea pasarele de lemn pe care vizitatorii se vor putea plimba şi trei căi de acces în rezervaţie.

Pe unul dintre cele trei lacuri ar putea fi pusă o barcă pe care vizitatorii să o folosească pentru a vedea mai de aproape mediul acvatic.

Momentan, totul rămâne încă la stadiu de proiect. Groapa Văcăreşti va fi cel mai mare parc din Bucureşti şi primul realizat în capitalism, având în vedere că toate celelalte au fost create în timpul monarhiei sau comunismului.

×
x close