Antena 3 CNN Actualitate Bucureştiul găzduieşte reuniunea OSCE

Bucureştiul găzduieşte reuniunea OSCE

Bucureştiul găzduieşte reuniunea OSCE
07 Iun 2007   •   08:22

Reuniunea ministerială la nivel înalt a Organizaţiei de Securitate şi Cooperare în Europa a început în Capitală. Întâlnirea se desfăşoară la Palatul Parlamentului, sub patronajul parteneriatului dintre conducerea spaniolă a organizaţiei şi Ministerul Român al Afacerilor Externe. Tema reuniunii: combaterea discriminării şi promovarea respectului reciproc şi a înţelegerii. Evenimentul nu s-a bucurat de prea multă promovare, iar participanţii sunt destul de puţini. Cel mai important lider prezent este ministrul de Externe al Spaniei.

La deschiderea evenimentului a participat preşedintele Traian Băsescu, care a ţinut un discurs legat de măsurile luate de România împotriva discriminării. ?În focul controverselor politice, putem comite derapaje verable. Poporul român are însă o tradiţie a bunului simţ?, şi-a început el mesajul.

Şeful statului a vorbit şi despre campaniile duse în presa străină, cu preponderenţă de cea europeană, împotriva unor comunităţi româneşti. ?Asemenea campanii de presă sunt greu de explicat în faţa poporului?.

Mesajul preşedintelui:

Alături de Traian Băsescu, la reuniune participă ministrul de Externe Adrian Cioroianu şi omologul său spaniol Miguel Angel Moratinos. Prezenţa ministrului de Externe al Spaniei se explică prin faptul că el este reprezentatul preşedinţiei în exerciţiu a OSCE, iar evenimentul de la Bucureşti a fost decis ca urmare a unei conferinţe similare care a avut loc la Cordoba. Tot în deschidere sunt programate discursuri ale laureatului premiului Nobel pentru pace, Ellie Wiesel, şi ale prinţului Iordaniei, Hassan bin Talal.

Mesajul lui Ellie Wiesel este însă înregistrat, întrucât acesta a confirmat participarea la summitul G8 din Germania. Conferinţa este structurată în sesiuni, la una dintre acestea fiind invitat şi fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, iniţiatorul conferinţei, în perioada mandatului său. Presa are acces la toate lucrările, dar momentele consacrate strict reprezentanţilor mass-media sunt două: astăzi va fi o conferinţă de presă de zece minute, susţinută de Adrian Cioroianu, iar vineri, după ceremonia de închidere sunt prevăzute declaraţii de presă.

Conferinţa OSCE ar putea trece neobservată, având în vedere că autorităţile nu s-au preocupat în mod deosebit de promovarea evenimentului. În Capitală nu există niciun afiş care să anunţe manifestarea. Nici la Palatul Parlamentului, locul de desfăşurare a conferinţei, nu sunt vizibile prea multe indicii despre organizarea acesteia. Afişele sunt doar câteva, de formatul unor coli A4, iar invitaţii ar putea trece drept simple grupuri de vizitatori.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close