Bucureştiul şi localităţile învecinate au ajuns să fie, potrivit Eurostat, mai productive decât trei sferturi din regiunile Uniunii Europene, un lucru greu de crezut în urmă cu 10-15 ani.
Cele mai recente statistici arată că regiunea Bucureşti-Ilfov este pe locul 76 în rândul celor 264 de regiuni ale UE din punctul de vedere al produsului intern brut pe cap de locuitor.
Cu un PIB de 27.100 de euro pe cap de locuitor, Bucureştiul a depăşit toate regiunile maghiare, poloneze, bulgăreşti, dar şi ţările baltice. Aşa se face că regiunea Bucureşti-Ilfov este pe locul 76 în rândul celor 264 de regiuni ale UE după PIB-ul pe cap de locuitor.
Printre regiunile surclasate se numără Dresda şi Leipzig în Germania, Castilla, Valencia şi Andaluzia în Spania, Alsacia şi Provence în Franţa sau Toscana şi Liguria în Italia.
Ei bine, în cifre absolute lucrurile stau puţin altfel: Bucureşti-Ilfov avea în 2010 un produs intern brut pe cap de locuitor de 13.800 de euro, în timp ce în Berlin se înregistrau 28.900 de euro, în Attica - 25.900 de euro, în Catalunia - 26.600, în Lazio - 29.700, iar în Lisabona - 22.700 de euro.
Dacă luăm în calcul cât costă produsele şi serviciile în Capitală şi cât valorează ele în alte mari oraşe europene, ajustarea PIB cu puterea de cumpărare este mai mult decât explicabilă. De la chirii la benzină, de la pâine la taxele locale toate sunt mai ieftine decât în marea majoritate a ţărilor din UE.
Cu 27.100 de euro pe cap de locuitor, Bucureşti-Ilfov este, desigur, mult deasupra celorlalte regiuni autohtone. În Nord Est, PIB-ul este 7.000 de euro pe cap de locuitor, iar în Vest este de 2.900 de euro. Această discrepanţă majoră între capitală şi restul ţării este întâlnită nu doar în România.