Antena 3 CNN Actualitate Bucureşti. Lipsa unei staţii de epurare a apei pune în pericol sănătatea populaţiei

Bucureşti. Lipsa unei staţii de epurare a apei pune în pericol sănătatea populaţiei

Bucureşti. Lipsa unei staţii de epurare a apei pune în pericol sănătatea populaţiei
22 Mar 2008   •   18:41

Bucureştiul este singura capitală europeană care nu are staţie de epurare a apei uzate. În aceeaşi situaţie mai sunt alte 40 de oraşe din România. Specialiştii avertizează că jumătate din populaţie este în pericol, să se îmbolnăvească. Dintre cele aproape 400 de staţii de epurarea apei din ţară, doar 14 funcţionează normal. În Dâmboviţa şi în Argeş, de exemplu, ajung toate deşeurile menajere din Capitală. Din Argeş, procesatorii iau apa, o purifică, apoi o furnizează populaţiei.

Evacuarea de la Glina a apelor uzate neepurate din Capitală e una dintre cele mai mari surse de poluare din bazinul Dunării. Autorităţile susţin că Bucureştiul ar avea nevoie urgent de o staţie de epurare, dar costurile de construire s-ar putea ridica la 250 de milioane de euro. Suma însă ar scuti populaţia de peste 500.000 de tone de deşeuri care ajung în râuri an de an: azot, fosfor, pesticide, detergenţi, viruşi, bacterii şi metale grele.

Sunt posibile îmbolnăviri din cauza nitraţilor şi nitriţilor. Cele mai vulnerabile persoane sunt copiii, femeile gravide si persoanele cu imunitate scazută.Sunt foarte expuşi cei din mediul rural, care folosesc apa din fântâni. Nici în zonele turistice situaţia nu e mai fericită. La Bran-Moeciu sau la Sibiu, de exemplu, nu există niciun mecanism de curăţare a apei.

Specialiştii susţin că apa din marile oraşe este tot mai murdară. Mulţi români beau apă de la chiuvetă. Cu toţii o folosim la mâncare şi la spălat. Nimeni nu se grăbeşte însă să ia masuri.

APA DE LA ROBINET - UN PERICOL PENTRU SĂNĂTATEA PUBLICĂ 

Observator

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close