Antena 3 CNN Actualitate Braşov: Centru rezidenţial pentru toxicomanii dependenţi de heroină injectabilă

Braşov: Centru rezidenţial pentru toxicomanii dependenţi de heroină injectabilă

2 minute de citit Publicat la 20:03 12 Noi 2008 Modificat la 20:03 12 Noi 2008
Braşov: Centru rezidenţial pentru toxicomanii dependenţi de heroină injectabilă
Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a lansat marţi un proiect de înfrăţire instituţională între România şi Finlanda, finanţat de Uniunea Europeană şi care are ca obiectiv, după finalizarea strategiei proiectului, construirea unui centru rezidenţial pentru foştii dependenţi de heroină injectabilă, într-o localitate din judeţul Braşov.
Proiectul "Consolidarea sistemului integrat de asistenţă medicală, psihologică şi socială a consumatorilor de droguri din România" se va desfăşura timp de 12 luni, începând de luna aceasta şi presupune realizarea unei strategii pentru reinserţia socială a consumatorilor de droguri, care se va finaliza anul viitor prin construirea unui centru rezidenţial de stat pentru foştii toxicomani.
Centrul rezidenţial, care se va construi în localitatea Dejani din judeţul Braşov, se adresează numai foştilor toxicomani de heroină injectabilă şi are ca obiectiv reintregrarea socială a acestora, şi nu tratamentul medicamentos de substituţie, după cum spune pentru Antena3.ro medicul Bogdan Gheorghe, din cadrul serviciul de Asistenţă Integrată al ANA.
"Centrul va avea o capacitate de 60 de locuri, 30 pentru femei şi 30 pentru bărbaţi, iar serviciile vor fi asigurate beneficiarilor în mod gratuit. Aces centru rezidenţial va fi prima comunitate terapeutică publică din România, iar beneficiarii vor putea sta acolo de la şase luni la 2 ani", adaugă Gheorghe pentru Antena3.ro.
Proiectul de înfrăţire cu Finlanda cuprinde trei componente. In prima etapă se va realiza un studiu de fezabilitate şi o metodologie de lucru pentru comunitatea terapeutică ce se va construi anul viitor lângă Braşov. In a doua etapă se va realiza un plan de dezvoltare a serviciilor comunitare existente şi care se adresează consumatorilor de droguri, prin care se vor încheia protocoale de colaborare cu autorităţile locale şi se va realiza o bază de date a furnizorilor de servicii sociale. Prin a treia etapă a proiectului se vrea dezvoltarea componentei de cercetare a Centrului Naţional de Formare şi Cercetare în Adicţii din cadrul ANA, prin formularea de bune practici în domeniul adicţiilor.
Bogdan Gheorghe explică pentru Antena.ro în ce va consta reintegrarea socială a beneficiarilor din viitorul centru rezidenţial.
"Pe lângă consilierea psihologică, le vom oferi beneficiarilor ateliere de lucru, pentru că pe asta ne axăm în principal, ca ei să se poată reintegra şi să-şi găsească o ocupaţie. Vom colabora şi cu Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă şi îi vom pregăti pe beneficiari pentru un viitor loc de muncă", spune Gheorghe.
Finlanda este ţara care a câştigat proiectul PHARE prin care va face expertiza în România, iar proiectul va avea sprijinul şi asistenţa tehnica prin Centrul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Bunăstare şi Sănătate din Finlanda. Proiectul face parte din Strategia Europeană pe Droguri 2005-2012, iar contractul are o finanţare de 1.100.000 de euro, dintre 800.000 de euro sunt acordaţi de Uniunea Europeană, iar restul de 300.000 vor veni din partea Guvernului României.
La ora actuală, în România există 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, dintre care 7 sunt în Bucureşti.
Foto: Gândul
Paula Safta, Antena3.ro

×
Etichete: droguri Finlanda
x close