Potrivit prodecanului Baroului Braşov, Cătălin Joiţa, avocaţii care asigură asistenţă juridică din oficiu la instanţele braşovene au notificat, încă din 24 ianuarie, atât Ministerul Justiţiei, cât şi Tribunalul şi Curtea de Apel Braşov că începând cu 30 ianuarie vor întrerupe lucrul până în momentul în care li se vor plăti restanţele salariale pe lunile noiembrie, decembrie şi ianuarie.
"Sunt aproximativ 200 de avocaţi care desfăşoară activitate din oficiu la toate instanţele din judeţ, respectiv la Braşov, Făgăraş, Zărneşti şi Rupea. Însă nu toţi au în această perioadă cauze de susţinut, aşa că nu vă pot spune un număr exact al celor care fac acest protest. Ei refuză să lucreze la cauzele obişnuite, care nu sunt urgente, adică cele în care nu se pune în discuţie starea de libertate a unei persoane", a spus Joiţa.
Avocaţii din oficiu sunt, în general, tineri care au venituri relativ mici.
Fondurile pentru onorariile lor sunt plătite prin Curtea de Apel Braşov şi Tribunalul Braşov, cu fonduri alocate de la Ministerul Justiţiei. Cheltuielile lunare pentru avocaţii din oficiu sunt de circa 100.000 de lei, potrivit sursei citate.
"Protestul a început luni, iar între timp, până astăzi (miercuri - n.r.) au fost plătite restanţele pentru luna noiembrie 2011", a mai spus prodecanul Baroului Braşov.
Vineri, avocaţii din oficiu vor avea o şedinţă în care vor decide ce urmează să facă. În cazul în care nu li se vor respecta drepturile, ei intenţionează să continue protestul şi chiar să refuze să asigure asistenţa şi în dosarele urgente cu situaţii privind starea de libertate a persoanelor, potrivit sursei citate.