Un număr de 34 de angajaţi ai CFR Călători, din cei 45 care au fost duşi marţi la audieri la Parchetul Tribunalului Braşov, au fost reţinuţi de procurori, opt dintre aceştia având funcţii de inspectori în Regionala Bucureşti, potrivit
Mediafax.
Dintre cei 34 de reţinuţi, opt sunt inspectori în cadrul regionalei CFR Călători Bucureşti, restul fiind conductori sau şefi de tren de la Braşov (şapte persoane), Craiova (nouă), Iaşi (trei) şi Galaţi (una).
Marţi, la sediul Parchetului au fost aduşi alţi 45 de angajaţi ai CFR de la regionalele Bucureşti, Braşov, Iaşi, Craiova şi Galaţi. Acesta este cel de-al treilea lot de angajaţi ai CFR Călători, după ce în 25 octombrie a fost audiat primul lot de 81 de persoane, dintre care 68 au fost propuse pentru arestare preventivă, iar luni, din lotul de 43 de persoane audiate au fost reţinute şi propuse pentru arestare 35.
Tot marţi, la Tribunalul Braşov, au fost aduşi de dimineaţă cei 35 de angajaţi reţinuţi luni. Instanţa a decis, la fel ca şi în cazul primului lot de 68 de reţinuţi, ca aceştia să fie cercetaţi în libertate cu interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.
Inspectorii de specialitate de la Regionala Bucureşti sunt suspectaţi şi de instigare la abuz în serviciu, deoarece aceştia determinau partida de tren să nu trateze corespunzător călătorii frauduloşi.
Din cercetările procurorilor în acest dosar, care au început în luna martie 2011, s-a stabilit că, pornind de la conductorii de tren şi până la revizorii de specialitate, se lucra mână în mână, "fiecare conjugându-şi eforturile cu alţi suspecţi, în combinaţii diferite, în funcţie de circumstanţe".
Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar mai departe, la Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord, unde lucrau şi rude ale angajaţilor CFR Călători, potrivit anchetatorilor.
Prejudiciul în acest caz este estimat la aproximativ 200 de milioane de lei.