„Prin OUG se transpune în legislația națională Directiva (UE) 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică, dar se realizează și alte modificări importante:
Primăriile (UAT-urile) pot co - finanța extinderea rețelelor de gaze naturale!
Prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligați să achiziționeze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW și 400 kW.
Branșare gratuită la rețelele de energie și gaze naturale pentru toți clienții casnici.
Totodată, modificările aduse de acest act normativ vor conduce la restructurarea pieței de energie și la deschiderea acesteia, prin eliminarea pieței centralizate de energie și acordarea posibilității de a încheia contracte bilaterale de energie pe piețele organizate sau extrabursiere.
De asemenea, producătorii vor avea dreptul să intre pe piață în funcție de viabilitatea economică. Intrarea pe piață a unor noi participanți, cum sunt agregatorii, clienții activi sau comunitățile de energie, va crește concurența și dinamica pieței, cu impact benefic asupra prețului pentru clientul final.
Adoptarea OUG-ului a fost o prioritate, inclusiv în programul de guvernare!”, a transmis Ministrul Energiei pe Facebook.