În plus, familiile celor decedaţi vor primi locuri de muncă la Compania Naţională a Huilei, ca urmare a prevederilor din contractul colectiv de muncă.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, duminică, la Petroşani, că echipa de salvatori care i-au recuperat pe cei cinci mineri morţi va fi recompensată, informează Mediafax.
Ministrul a spus că echipa de slavatori a fost formată din 22 de persoane, 15 dintre aceştia coborând în mină. "Au acţionat şi le mulţumesc", a spus Botiş.
Ministrul Economiei, Ion Ariton, şi Igaş s-au întâlnit la Petroşani cu reprezentanţii Companiei Naţionale a Huilei (CNH). La întâlnire au participat şi liderii de sindicat din minerit.
Declaraţiile miniştrilor Ariton şi Botiş
Cinci mineri au murit în urma exploziei petrecută în subteran, la mina Uricani
Jale mare în Valea Jiului după tragedia de la mina Uricani. Cinci mineri şi-au pierdut viaţa într-o explozie produsă la 400 de metri sub pământ. Salvatorii au avut o misiune extrem de dificilă. Trupurile erau sfârtecate de explozie. Abia după opt ore au reuşit să aducă la suprafaţă rămăşiţele omeneşti.
Cei patru mineri împreună cu şeful de echipă au coborât în subteran sâmbătă dimineaţă ca să repare unul dintre transformatore. Explozia de metan s-a produs în jurul orei 15.00, în momentul cuplării la curent a tabloului electric.
Două echipe de salvatori profesionişti au coborât în mina pentru a-i recupera pe minerii prinşi sub dărâmături. După mai bine de 7 ore de la explozie, salvatorii i-au găsit pe cei ortaci.
Filmul tragediei de la Uricani
Abia în jurul orei 23, cei 15 salvatori au reuşit să aducă la suprafaţă trupurile victimelor, care au fost transportate apoi la Morga Spitalului de Urgenţă din Petroşani. Cu numai câteva minute înainte de a ieşi din galerie, s-a produs o nouă explozie.
Nu a fost nimeni rănit de această dată, dar galeriile prezintă pericol în continuare aşa că mina a fost închisă imediat şi investigaţia sistată pentru moment. Echipa de electricieni care executa reparaţii la transformatorul defect era condusă de inginerul Cosmin Calotă, de 36 de ani. Alături de el şi-au pierdut viaţa electricienii Marian Cucu, de 41 de ani, Cornel Borchici, de 36 de ani, Iulian Stoi, de 36 de ani, şi Ion Nădrag, de 37 de ani.
Care au fost cauzele tragediei de la mina Uricani?
Colegii minerilor morţi în explozia de sâmbătă sunt convinşi că tragedia putea fi evitată dacă ar fi avut condiţii mai bune de lucru. Conducerea companiei Naţionale a Huilei crede că nu au fost respectate toate procedurile. Acum, o comisie specială încearcă să afle exact ce s-a întâmplat în galerie.
Imediat după tragedia de la Uricani, premierul Emil Boc i-a trimis de urgenţă la faţa locului pe miniştrii de Interne, Muncii şi Economiei şi le-a cerut sa ţina permanent legătura cu membrii echipei care va ancheta accidentul.
Conducerea Companiei Naţionale a Huilei a anunţat că familiile celor cinci victime vor primi un ajutor financiar iar aparţinătorii familiei pot fi angajaţi în cadrul companiei.
Declaraţiile conducerii CNH au fost întâmpinate cu huiduieli de un grup de mineri adunaţi în poarta minei.
Zeci de mineri s-au adunat în poarta minei Uricani şi au protestat împotriva condiţiilor în care sunt nevoiţi să lucreze în subteran. Oamenii spun că echipamentele şi utilajele au zeci de ani vechime şi dau vina pe guvernanţi pentru lipsa investiţiilor în mine.
Mina Uricani se numără, de altfel în proporţie de 90%, printre cele trei unităţi ale Companiei Naţionale a Huilei Petroşani care urmează să fie închise, ca urmare a restructurării societăţii, după cum a anunţat Florin Staicu, consiler al ministrului Economiei. Oamenii sunt îngroziţi de această posibilitate.
Până la aflarea cauzelor care au provocat explozia de la Uricani, personalul minei nu mai are acces în subteran.
Tragedia de la Uricani ar fi putut fi prevenită