Antena 3 CNN Actualitate "Bombardamentul" cu SMS-uri, o soluţie pentru reducerea apelurilor false la 112

"Bombardamentul" cu SMS-uri, o soluţie pentru reducerea apelurilor false la 112

1 minut de citit Publicat la 11:33 12 Aug 2008 Modificat la 11:33 12 Aug 2008
"Bombardamentul" cu SMS-uri, o soluţie pentru reducerea apelurilor false la 112
Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei caută soluţii pentru reducerea apelurilor false la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, în condiţiile în care peste 90% din acestea sunt false. Una dintre soluţiile identificate este "bombardamentul" cu SMS-uri. Metoda a fost practicată cu succes în unele ţări ale Uniunii Europene.

Ea presupune, în prima faza, trimiterea unui număr de 50 de SMS-uri pe zi persoanelor care efectuează un apel fals la 112, bombardamentul ajungând şi până la la 500 de SMS-uri zilnic. Procedura se va efectua de la cinci apeluri false consecutive la 112. "Urmează să stabilim doar cine va plăti aceste SMS-uri sau dacă vor putea fi trimise gratuit de operatori'", a declarat ministrul Comunicaţiilor Karoly Borbely.

Ministrul a menţionat că imposibilitatea de a utiliza telefonul din cauza numărului mare de SMS-uri primite i-ar putea descuraja pe cei care fac astfel de apeluri. 'Ne mai gândim şi la alte variante, de pildă blocarea cartelei SIM pentru un anumit interval de timp sau permanent, mai ales că în scut timp vom putea localiza apelantul şi de pe telefoanele mobile sau pe termen mai lung demararea unor campanii de informare în şcoli ţinând cont că mulţi dintre apelanţii falşi sunt copii', a mai subliniat ministrul comunicaţiilor.

Cel mai recent caz de abuz este acela al unui bucureştean care, de trei săptămâni, pune pe jar serviciul de urgenţă 112. El inventeză un incendiu sau un scandal şi cere ajutorul oamenilor legii. Bărbatul i-a pus până în prezent de patru ori pe drumuri pe cei de la pompieri, salvare şi poliţie. Apelurile sunt făcute de pe un telefon mobil cu cartelă reîncărcabilă.

Dacă va prins, făptaşul va primi o amendă de 5.000 de lei la care se adaugă cheltuileile de deplasare ale pompierilor, salvării şi poliţiştilor. Suma totală s-ar putea ridica la peste 15.000 de lei.

Sursa foto: 112.ro

Antena 3

×
x close