EXIT POLL
CURSCIRA
AVANGARDE
INSOMAR
CIOLACU MARCEL
25
.00
%
25
.00
%
SIMION GEORGE
15
.00
%
14
.10
%
CIUCĂ NICOLAE
14
.00
%
13
.00
%
LASCONI ELENA
18
.00
%
18
.10
%
GEOANĂ MIRCEA
5
.00
%
5
.50
%
KELEMEN HUNOR
4
.00
%
4
.60
%
GEORGESCU CĂLIN
16
.00
%
16
.00
%
Antena 3 CNN Actualitate Bolnavii, fără pastile. 40 de medicamente pentru cancer au dispărut din farmacii

Bolnavii, fără pastile. 40 de medicamente pentru cancer au dispărut din farmacii

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 22:35 28 Mai 2012 Modificat la 22:35 28 Mai 2012
Bolnavii, fără pastile. 40 de medicamente pentru cancer au dispărut din farmacii
Foto: Mediafax
Un număr de 40 de medicamente au dispărut de pe piaţă. Este vorba de tratamente ieftine, dar de care depind sute de mii de bolnavi de cancer sau tiroidă din România.

Dispariţia pastilelor este legată de taxa de clawback, spun producătorii şi importatorii de medicamente. Este o taxă prin care statul român ia până la 11% din valoarea vânzărilor de medicamente. Şi tot din cauza acestui bir, alte tratamente ar putea să dispară din farmacii şi spitale, spun cei de la Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).

De la o zi la alta, rafturile cu citostatice din farmacii se golesc. E semn că în spitale deja nu se mai găsesc medicamente pentru bolnavii de cancer.

Medicamentele pentru tiroidă, antibioticele, morfina, dar şi anumite vaccinuri sunt extrem de greu de găsit.

"Ne aşteptăm la aceşti pacienţi, nou diagnosticaţi, să moară între timp, din păcate, din cauza lipsei acestor medicamente. Ne omorâm copiii din lipsă de responsabilitate", a declarat preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.

Declinul a început după ce statul a impus companiilor farmaceutice să plătească taxa de clawback. În fiecare an, peste 33% din încasările companiilor pentru medicamentele compensate merg în vistieria statului. E un bir mult prea mare, spun producătorii de medicamente - 400 de milioane de euro pe an, bani pe care trebuie să-i plătească anticipat.

Doar că, marile companii nu mai au de unde să scoată bani. Unele s-au restras deja de pe piaţă, altele urmează să o facă. Asta înseamnă că toate medicamentele importate sau produse de respectivele companii vor fi scoase de pe lista de compensate.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că vor rezolva problema. Astăzi, ministrul de resort s-a întâlnit cu premierul pentru a pune soluţii pe hârtie. Însă, până când se va ajunge la o înţelegere, cei care au de suferit sunt bolnavii.





×
x close