Antena 3 CNN Actualitate Bolnavii de cancer tiroidian îşi vor putea continua tratamentul. Institutul Parhon primeşte iod radioactiv după 1 mai

Bolnavii de cancer tiroidian îşi vor putea continua tratamentul. Institutul Parhon primeşte iod radioactiv după 1 mai

Bolnavii de cancer tiroidian îşi vor putea continua tratamentul. Institutul Parhon primeşte iod radioactiv după 1 mai
Foto: vrn.ro
de M.Z.    |    25 Apr 2012   •   11:43

Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Capitală va primi iod radioactiv după 1 mai, astfel că pacienţii pot continua tratamentele conform programărilor făcute, a declarat, miercuri, prof. dr. Constantin Dumitrache, fostul director al acesti instituţii, potrivit Mediafax.

Firma Fidelio a obţinut deja avizele pentru punerea pe piaţă a iodului radioactiv, atât de la Agenţia Naţională a Medicamentului, cât şi de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN).

Pentru prima dată, cele două instituţii s-au mobilizat urgent, astfel că bolnavii pot continua din luna mai tratamentele, conform programărilor făcute, a mai adăugat medicul Dumitrache.

Medicii de la Institutul Parhon le-au administrat pacienţilor, luni, ultimele doze de iod radioactiv, din cauza problemelor de autorizare pe care le avea furnizorul acestui produs.

"Din păcate, nu putem face stoc de iod radioactiv, pentru că acesta rezistă numai o săptămână, după care pierde din radioactivitate", a explicat managerul Institutului "C. I. Parhon", Diana Păun.

Ea preciza că lipsa iodului radioactiv ar afecta numeroşi pacienţi, arătând că la institut sunt liste de aşteptare pentru tratamentul cu iod radioactiv până în noiembrie.

Anual sunt descoperite 730 de cazuri noi care necesită tratament cu iod radioactiv. Acest tratament este administrat şi în institutele oncologice din Bucureşti şi Iaşi. În total, câteva mii de pacienţi au nevoie de tratament cu iod radioactiv, pentru ca boala lor să nu recidiveze.

În 2009, medicii de familie au descoperit, la nivel naţional, 502 cazuri de cancer tiroidian, iar numărul acestora a crescut anul trecut la 640.

Iodarea sării în România, începând din 1948, a oprit apariţia cazurilor de guşă gigant şi de cretinism, iar cei care sunt împotriva acestei măsuri vor să avem mulţi bolnavi cu aceste maladii, a declarat profesorul Constantin Dumitrache.

"Iodarea sării la noi în ţară a început în 1948. S-a făcut iodarea sării datorită reliefului muntos al ţării noastre. Ne asemănăm în patologie cu toate ţările care au acest relief, Elveţia, Franţa, sudul Germaniei, unde deficitul de iod este major şi unde aproape 30 la sută din populaţie suferă de acest deficit de iod", a spus Dumitrache.

×
Subiecte în articol: tratament bolnavi
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close