Antena 3 CNN Actualitate Bolnavii de cancer, diabet şi SIDA riscă să rămână fără pastile, de la 1 august

Bolnavii de cancer, diabet şi SIDA riscă să rămână fără pastile, de la 1 august

1 minut de citit Publicat la 09:39 22 Iul 2011 Modificat la 09:39 22 Iul 2011
Bolnavii de cancer, diabet şi SIDA riscă să rămână fără pastile, de la 1 august
Foto: geekologie.com
Jumătate de milion de oameni ar putea rămâne fără aproximativ 1.500 de medicamente suportate integral de stat. Sunt acele pastile de pe lista C2 care se acordă gratuit pentru pacienţii cu boli precum diabet, tuberculoză, HIV/SIDA sau cancer.

Pacienţii au motive reale de îngrijorare, pentru că Ministerul Sănătăţii a propus, ca de la 1 august, preţul de decontare să scadă cu 15%. Producătorii, farmaciştii şi distribuitorii resping ideea şi spun că măsura nu va duce decât la dispariţia pastilelor.

De la 1 august, Ministerul Sănătăţii vrea să scadă preţul de decontare a medicamentelor din programele naţionale de sănătate cu 15 procente.

Prin acelaşi ordin, vor mai fi diminuate şi adaosurile corespunzătoare distribuitorului şi cele percepute de farmacii. Producătorii internaţionali de medicamente atrag însă atenţia asupra comerţului paralel, ce va exploda odată cu acestă schimbare.

"Producătorul îşi aduce medicamentele în România pentru români. Profitând de marea diferenţă dintre România şi UE, exportatorii le iau şi le vând, iar pacienţii rămân fără medicamente", a explicat Cristian Luţan, director executiv adjunct la ARPIM.

De asta se temeau sutele de mii de pacienţi din România. Şi asta în condiţiile în care multe medicamente lipsesc şi acum de pe rafturile farmaciilor.

"Tratamentele uzuale nu se găsesc în mai multe judeţe. Au anunţat şi Casele că nu mai au fonduri. Sunt peste 3.000 de pacienţi pe lista de aşteptare şi aşteaptă. Aşteaptă să moară. Oricât ar părea de cinic, asta este situaţia", a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC.

Situaţia nu le este străină nici oficialilor de la Ministerul Sănătăţii.

"Din nefericire, sunt zone în ţară unde anumite medicamente lipsesc. Din lipsă de aprovizionare, din lipsă de finanţare, nu aş şti ce să vă spun", a spus Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Anul trecut, peste 20% din totalul pieţei a fost reexportat. Medicamentele care au plecat cel mai repede peste graniţă au fost cele scumpe, adică cele pentru oncologie, diabet sau HIV.

×
x close