De la 1 septembrie, bolnavii cronic vor fi afectaţi de noua grilă de compensare a medicamentelor, ceea ce va limita accesul pacienţilor la medicamentele originale, mai scumpe. Pacienţa îşi pot continua tratamentele cu medicamente surogat, mai ieftine, însă nu se ştie încă dacă efectul acestora din urmă este acelaşi ca şi al medicamentelor originale
Producătorii de medicamente anunţă că de la 1 septembrie, pacienţii cu boli cronice vor fi nevoiţi să-şi plătească singuri medicamentele cu care se tratau până acum, întrucât asigurările de sănătate vor acoperi doar medicamentele ieftine.
Modificarea de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a listei de medicamente pentru bolnavii cronic a stârnit controverse din cauza introducerii coplăţii de 125%. Diferenţa pentru pacienţi este aceea că nu vor mai primi gratuit medicamentele originale, mai scumpe, ci unele generice. Casa susţine că astfel, vor putea beneficia de tratament gratuit mai mulţi bolnavi.
Noua lege a compensării medicamentelor a intrat în vigoare de la 1 iulie şi prevede că acestea se compensează după cea mai ieftină substanţă activă dintr-o clasă de medicamente. Legea viza doar medicamentele de pe listele A şi B, decontate parţial. De la 1 septembrie, legea urmează să se extindă şi la medicamente destinate bolnavilor cronici de pe listele C1 şi C3, suportate integral de CNAS.
Antena 3