EXCLUSIV ANTENA3.RO. În ultimele săptămâni, neglijenţa profesională din partea medicilor faţă de problemele pacienţilor ia o dimensiune tot mai mare. Deşi hibele în sistem există de mult timp, de abia acum au ieşit la iveală. Este cunosut cazul de la Slatina, când un bărbat de 62 de ani a murit după ce a fost târât prin mai multe secţii ale spitalului, a urmat fractura de femur a unui nou-născut din Galaţi şi moartea unei paciente la Satu Mare. Unul din cititorii Antena3.ro, o femeie din Bucureşti, ne-a scris că a fost diagnosticată cu cancer de col uterin şi că a fost plimbată prin mai multe spitale renumite din Bucureşti, precum Elias, Fundeni sau Municipal, timp de un an, pentru ca, în cele din urmă, să se simtă din ce în ce mai rău. Citiţi în continuare povestea femeii de 40 de ani, care povesteşte amănunţit modul în care a fost tratată şi în care a trebuit şi ea să "trateze" cu lei sau euro medicii renumitelor spitale bucureştene.
Povestea a început în aprilie 2008, când Roxana Petz, din Bucureşti, în vârstă de 40 de ani, a fost diagnosticată la Spitalul Universitar Municipal, cu cancer de col uterin, gradul III B.
La recomandarea a doi doctori, unul din Spitalul Municipal, iar un altul, de la Spitalul Fundeni, femeia a fost direcţionată către un medic de la Spitalul Elias, unde a urmat timp de şase săptămâni şedinţe de radioterapie, câte cinci şedinţe săptămânal şi alte trei şedinţe, de curiterapie, dar pe care le-a realizat înapoi la Spitalul Fundeni.
"Cu o săptămână înainte de terminarea tratamentului radiologic, în iunie 2008 şi a şedinţelor de curiterapie, în iulie anul trecut, nu am putut să iau legătura cu doctorul H., de la Spitalul Universitar Municipal, cel care m-a diagosticat cu cancer, pentru a obţine o programare pentru operaţie. Motivul invocat a fost acela că este extrem de ocupat, iar operaţia se impunea să fie făcută în maximum şase săptămâni după tratamentul de curiterapie", spune pentru Antena3.ro pacienta.
Diagnostic medical: "dacă nu slăbesc, nu mă operează"
În condiţiile respective, pacienta s-a adresat doctorului F. de la Spitalul Elias, cel care i-a făcut radioterapia şi împreună cu doctorul A. de la Fundeni, au încercat să stabilească o dată pentru operaţie.
"După lungi insisţente şi jigniri, cum că sunt obeză şi dacă nu slăbesc nu mă operează, dar şi după multe ?atenţii? în euro, doctorii m-au programat pentru operaţie la sfârşitul lunii iulie. Au adăugat însă că-şi vor lega bolovani de picioare ca să nu se înece în grăsimea din burta mea", mai spune Petz pentru Antena3.ro.
Operaţia a avut loc în cele din urmă la secţia de obstretică-ginecologie din spitalul Elias din Bucureşti, ?respectând normele în vigoare cu privire la tarifele practicate, adică 400 de euro prima mână, plus 400 de euro la ginecolog şi încă 100 de euro pentru anestezie, iar alţi 300 de euro au fost împărţiţi în reanimare, la asistente şi la medici rezidenţi din subordinea doctorului F.", după cum mai spune pentru Antena3.ro pacienta.
După patru zile de la operaţie, pacienta a fost externată de către un medic rezident din subordinea aceluiaşi doctor care a operat-o, dar fără ca acesta din urmă să o consulte sau să fie de faţă.
Convertirea atenţiilor, din euro în roni
După o săptămână, Roxana Petz s-a întors la spital pentru scoaterea firelor, însă nu a luat cu ea numai firele din abdomen, ci şi atenţiile pentru medici, de data aceasta în moneda naţională şi nu în euro. În urma acestor "proceduri", pacienta nu a mai fost chemată la alte controale.
Au trecut lunile iunie şi iulie. La jumatatea lunii august 2008, Petz a început să aibă dureri şi să i se umfle partea stângă a abdomenului. L-a contactat pe doctorul F., cel care o operase, iar acesta i-a recomandat pacientei să aplice local gheaţă şi să ia supozitoare, pe motiv că i s-ar fi "întărit grăsimea".
"Acesta a fost singurul tratament pe care doctorul F. mi l-a recomandat până în acest moment. În luna octombrie 2008 durerile erau din ce în ce mai acute şi am făcut temperatură 40 de grade. M-am prezentat la acelaşi medic, care mi-a dat aceeaşi replică: s-a umflat grăsimea, clinic eşti perfect?, explică Petz pentru Antena3.ro
Tot ea mai spune pentru Antena3.ro că i-a sesizat medicului cum că are încă un fir de la operaţie care o deranjează, însă acesta i-ar fi răspuns că ar trebui ca pacienta să aştepte până îl respinge organismul.
"Mi-au spus că de ce nu m-au oprit la Floreasca"
Pe 10 noiembrie 2008, în urma unui examen ecografic de tip Eco Doppler la Spitalul de Urgenţe Floreasca, pacientei i s-a pus diagnosticul de insuficienţă venoasă cronică şi tromboflebită şi i s-a recomandat de către medicii de acolo să se interneze de urgenţă la secţia de cardiologie a Spitalului Elias, pentru tratament şi investigaţii medicale.
"La camera de gardă de la Elias mi-au spus medicii că de ce nu m-au oprit pentru internare cei de la Floreasca, că tot funcţionează acolo singurul aparat Eco Doppler", adaugă Petz pentru Antena3.ro.
Odată internată, doctorul A. de la Spitalul Elias, care i-ar fi spus pacientei că "a fost lăsată de izbelişte de către cei care au operat-o", i-a recomandat să facă anumite investigaţii, printre care şi un control ginecologic la doctorul F.
"Când m-am prezentat la acesta cu foaia de internare în mână, s-a făcut că nu mă vede, a intrat într-o operaţie şi nu m-a bagat în seamă nici în acea zi şi nici pe toată perioada spitalizării, adică timp de zece zile. La insistenţele mele de a aştepta la uşa cabinetului său, m-a abordat o rezidentă din subordine, care mi-a spus că domnul doctor e foarte ocupat", povesteşte indignată Roxana Petz.
În data de 19 noiembrie 2008, pacienta a făcut din nou temperatură 40 de grade, iar doctorul A. a cerut să i se facă o ecografie şi diverse analize de sânge, din care a reieşit că Petz avea o infecţie în organism, iar la ecografie se vedea lichid în zona stângă a abdomenului.
"Niciun doctor din spitalul Elias nu a vrut să-mi facă nimic, deoarece eram pacienta doctorului F. M-am întors la el, nu m-a bagat în seamă, dar mi-a trimis ?totuşi? rezidentele, iar răspunsul acestora a fost că nu am nimic la operaţie, chiar dacă eu aveam temperatură 40 de grade şi analizele arătau clar că este o infecţie în organism", spune Petz pentru Antena3.ro.
Ignoranţa medicilor face pacienţii să se trateze singuri şi incorect
I-au scos restul de fir de care se plângea încă din luna octombrie şi au trimis-o la spitalul Panduri, pe motiv că ar fi avut probleme la rinichi.
"Nebăgată în seamă de doctori, am luat după capul meu 25 de zile antibiotic, în speranţa că o să-mi scadă febra. Febra mi-a scăzut, dar nici în ziua de azi nu mă simt bine. Abdomenul este tare, dureros, inflamat şi la orice doctor am mai fost, toţi mă plimbă si mă trimit la doctorul F.", adaugă pacienta.
Roxana Petz mai spune pentru Antena3.ro că medicii de la Spitalul Fundeni i-ar fi propus să facă un RMN, pentru că abdomenul nu arată bine şi este posibil să fi făcut cancer şi la alte organe din cavitatea abdominală.
Pacienta şi-a luat inima în dinţi şi pe 26 ianuarie 2009 a mers din nou la spitalul Fundeni, cu o trimitere pe care o avea din 23 ianuarie, de la un cabinet ginecologic.
"M-am prezentat la cabinetul doctorului A., mâna întâi la operaţie. I-am arătat trimiterea în care scrie clar ?abdomen dureros, puroi în partea tângă şi inflamaţie? şi am avut tupeul să-l întreb dacă nu-şi mai aduce aminte de mine, gândindu-mă că totuşi 400 de euro şi 200 de lei, pe care i-am dat, nu se uită aşa uşor. A fost o iluzie din partea mea, pentru că el mi-a spus clar ca nu mă ţine minte", detaliază Petz pentru Antena3.ro.
Roxana Petz, cea care a făcut turul spitalelor, cu mai multe diagnostice, tratamente de tot felul, dar şi cu multe atenţii, face pentru Antena3.ro bugetul pe care l-ar fi alocat forţat în tot timpul "pelerinajului" prin spitale de renume din Capitală.
Ea spune că pentru şase săptămâni de radioterapie a dat 600 de lei pentru asistente şi 500 de lei pentru doctorul terapeut. De asemenea, cele trei şedinţe de chimioterapie de la Spitalul Fundeni ar fi costat-o pe pacientă 500 de lei, care cuprindea oferta de doctor, asistentă şi brancardier, plus operaţia, pentru care a scos din buzunar 1.200 de euro.
În perioada respectivă, Roxana Petz a plătit acele sume în timp ce era şomeră, avea fata în pregătire pentru bacalaureat şi pentru admitere la facultate, iar soţul avea un salariu de şofer.
În ceea ce priveşte răspunsul doctorului A. de la Spitalul Fundeni la consultul pe care i l-a făcut Roxanei Petz pe baza trimiterii de la un cabinet ginecologic privat şi care, din punctul de vedere al pacientei a fost unul dureros, acesta a fost unul simplist.
"Nu ai nimic. Iar toţi ecografii sunt nişte proşti. E normal să ai lichid, pentru că ai multă grăsime", povesteşte pentru Antena3.ro Roxana Petz.
Paula Safta, Antena3.ro