Antena 3 CNN Actualitate Bolile bătrâneţii apar la tot mai mulţi tineri. Medicul Tudor Ciuhodaru explică motivele

Bolile bătrâneţii apar la tot mai mulţi tineri. Medicul Tudor Ciuhodaru explică motivele

Iulia Gorgorin
2 minute de citit Publicat la 16:17 26 Aug 2021 Modificat la 16:20 26 Aug 2021
Bolile bătrâneţii apar la tot mai mulţi tineri. Medicul Tudor Ciuhodaru explică motivele

Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iași, a vorbit, joi, în exclusivitate la Antena 3, despre ce putem face pentru a evita bolile la vârste fragede.

Medicul spune că stresul şi alimentaţia sunt principalii factori care duc la aceste afecţiuni.

"Veştile pe care le dăm sunt extrem de triste. Vorbim despre o problemă reală de sănătate publică şi asta arată încă o dată că suntem pe un teren minat. Evident că sunt două lucruri pe care ar trebuie să le corecteze România în acest moment. O dată vorbesc despre bariera educaţională şi aici vorbim despre educaţie pentru sănătate, inclusiv nutriţională făcută de la şcoală. Este extrem de important să ştii cum adopţi un stil de viaţă sănătos şi ce ar trebui să faci, ce activităţi ar trebui să ai, în aşa fel încât acea constelaţie de factori nocivi pentru sănătate să fie controlată.

Pe de altă parte, ar fi extrem de important ca noţiunile de prim-ajutor să fie predate la şcoală. Eu lucrez la un spital clinic de urgenţă în care accidentul vascular cerebral poate fi recuperat 100% dacă ajungi în timp util, dar asta însemnă să ajungi. Din păcate, doar 1 din 3 pacienţi ajung să se reabiliteze complet, pentru că românii nu ştiu care sunt simptomele şi ce ar trebui să facă în acel moment. Pe de altă parte, vorbim despre bariera economică, pentru că este extrem de important. O parte dintre aceşti factori care duc la îmbătrânire precoce şi la o patologie  legată de anumiţi factori, care înainte erau întâlniţi la vârsta a treia ţine cont în primul rând de alimentaţie şi stres.

(...) Trăim într-o lume globalizată, stresul este permanent, dar pe de altă parte factorul de natură economică şi educaţională sunt cei asupra cărora am putea să intervenim. Mă uitam la ceea ce fac alte ţări europene, în care mortalitatea prin boli cardiovasculare, prin bolile oncologice, prin patologie care ţine de accidentul vascular cerebral, a fost mult redusă. Aici, de ani de zile se face educaţie pentru sănătate.

Vreau să vă spun un lucru foarte clar. Pentru a fi cu adevărat eficiente cunoştinţele legate de educaţia pentru sănătate, trebuie să fie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii, să poată fi aplicate imediat, în aşa fel încât fiecare dintre noi să avem o şansă în momentul în care se întâmplă ceva neplăcut. Dacă vorbim despre prevenţie, este un cumul de măsuri care nu a fost niciodată pus în practică şi sper că măcar acum, în ceasul al 12-lea, lucrurile acestea să fie puse în practică. Am pus de foarte multe ori acest proiect de lege în Parlamentul României şi din păcate nu a fost adoptat nici astăzi, să fie adoptat, pentru că doar cu educaţie şi nişte informaţii făcute corespunzător putem preveni o sumedenie de afecţiuni care ne influenţează viaţa în fiecare zi", a explicat Tudor Ciuhodaru.
 

×
x close