"Vom finaliza luni consultarea publică. Ce urmăreşte acest proiect de OUG? Să creeze statului un instrument pentru a interveni în situaţia excepţionale, de criză, când sunt disfuncţionalităţi în funcţionarea pieţei. Şi în astfel de situaţii vom putea interveni.
De implementarea acestui act normativ se va ocupa Consiliul Concurenţei în ceea ce priveşte relaţia între companii, iar în ceea ce priveşte relaţia între companii şi consumator o va implementa ANPC, Protecţia Consumatorului. (...) Pentru aplicarea legii va emite Guvernul o hotărâre de Guvern, dacă este nevoie va fi emisă o hotărâre de Guvern”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, miercuri, la finalul şedinţei Executivului.
Amenzi de 50.000 lei pentru cei care urcă preţurile nejustificat. Ce prevede noua OUG pregătită de Guvern împotriva speculei
"Nu ne interesează sancţiuni mari, cât posibilitatea de a recupera pagubele. Vrem viteză. Mergem pe legea concurenţei neloiale cu aceste amenzi mai scăzute, dar impactul mai mare va rămâne din măsurile acestea complementare”, a mai spus Bogdan Chiriţoiu.
Ordonanţa de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative s-a aflat, miercuri, pe agenda şedinţei de Guvern, în primă lectură.
Ce sancţiuni prevede Ordonanţa
Proiectul de ordonanţă prevede protejarea consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei. Ordonanţa prevede şi sancţiuni, de la 0,01% - 0,1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării, dar nu mai puţin de 5000 lei. În cazul autorităţilor şi instituţiilor publice amenda va fi stabilită în intervalul de 5000 lei – 50 000 lei, iar pentru persoanele fizice, amendă de la 600 lei la 2.500 lei.