Zelenski a fost întrebat ce va face în continuare, după ce SUA au confirmat că vor livra Ucrainei sistemul antiaerian avansat Patriot.
El a răspuns că va cere "și alte sisteme Patriot", ceea ce a stârnit surpriza și amuzamentul celor prezenți.
Acest moment, coroborat cu informația că bateria Patriot anunțată de SUA nu va ajunge imediat în Ucraina, ci în decurs de săptămâni sau luni, stârnește suspiciuni că lucrurile n-ar merge chiar perfect între Washington și Kiev.
Analistul de politică externă Bogdan Chirieac crede că eventualele fricțiuni între Ucraina și cel mai important aliat al său nu sunt de substanță.
Chirieac a vorbit și despre riscurile asociate cu expedierea de sisteme Patriot în Ucraina.
Bogdan Chirieac despre sistemul de rachete "Patriot" promis oficial Ucrainei: "Riscul este uriaș"
"Nu cred că există o tensiune reală (între SUA și Ucraina). Poate că există discuții, ceea ce e normal la un conflict de asemenea proporții.
Dacă exista tensiune între americani și ucrainieni, între Joe Biden și Volodimir Zelenski, acesta din urmă nu ar fi fost primit la Casa Albă așa cum a fost primit. (Primirea) înseamnă un 'commitment', un angajament fără echivoc al Statelor Unite și, odată cu Statele Unite, al NATO față de Ucraina, inclusiv în ceea ce privește sistemele Patriot.
Acestea prezintă un risc uriaș.
Dacă o baterie Patriot cade în mâna rușilor, vor fi probleme un deceniu de acum încolo, fiindcă sunt noutăți tehnologice de care rușii n-au habar. Prin cercetare proprie ei vor atinge, probabil, acest nivel într-un deceniu sau mai mult.
Pe câmpul de luptă nu câștigi întotdeauna, pot să mai și pierzi, se mai întâmplă și accidente. Cred că asta a provocat zâmbetele (de la conferința de presă, n.r.)
Bogdan Chirieac: "Dacă echipamentele avansate pică în mâna Moscovei, în doi ani avem noi probleme cu rușii"
La începutul războiului, era de neconceput ca americanii să trimită rachete în Ucraina. Nici americanii nu erau de acord. La fel, în Congresul american se spunea că acest lucru ar duce la o escaladare a conflictului. Dar iată că vedem (angajamentul SUA în legătură cu) sistemele cu rachete Patriot, iar la ministeriala NATO din urmă cu o lună se vorbea chiar că, pe mai departe, ar putea fi trimise Ucrainei și alte tipuri de armament greu. Tancuri.
Poate vom vedea asta anul viitor tancuri americane în Ucraina. Tancul este eminamente armă de atac. Ucraina, în momentul ăsta, are nevoie să se apere, mai degrabă decât să atace. Sigur că ei își eliberează zonele ocupate de ruși. Ei sunt foarte eficienți, după cum ați văzut, cu rachetele americane Javelin și cu cele britanice NLAW: rachete inteligente, care lovesc tancul în orice poziție, cu procentaj foarte ridicat de succes, care caută singure ținta.
Deci, foarte multe echipamente avansate sunt acum operate de armata ucraineană și au făcut diferența.
Tot acest sistem de management al luptei pe care l-au reglementat americanii și britanicii în Ucraina dă roade.
Dar există acest risc, ca echipamente foarte avansate să pice în mâna rușilor. Și dacă pică în mâna rușilor, (poate) nu se va întâmpla nimic anul ăsta sau anul viitor, dar peste doi ani de zile s-ar putea să avem probleme noi cu rușii", a estimat Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.
Foto: baterie de rachete Patriot fotografiată în Polonia, 20 decembrie 2022