Premierul a apreciat că, în România, şomajul nu este foarte ridicat, situându-se sub media Uniunii Europene. Cu toate acestea, primul-ministru doreşte ca locurile de muncă disponibile, estimate la peste 10.000 posturi, să fie ocupate.
"În România, şomajul nu este foarte ridicat, suntem sub media UE, dar eu aş vrea ca locurile de muncă disponibile - şi sunt peste 10.000 de locuri disponbile astăzi pentru ocupare - să fie ocupate de cei care au nevoie de un loc de muncă, iar dacă cineva refuză de două ori oferirea unui loc de muncă, în urma consilierii de către un consilier de la agenţia de şomaj, a doua oară să nu mai primeşti ajutor de şomaj. Deci, îţi ofer un loc de muncă, îl refuzi o dată, dacă şi a doua oară l-ai refuzat, atunci din ziua următoare nu mai primeşti ajutor de şomaj, înseamnă că nu te interesează munca în România şi vrei să faci altceva. E un proiect la care mă gândesc în viitor să îl aplicăm", a declarat Boc, potrivit Mediafax.
Începând cu 2011, indemnizaţia de şomaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 lei, şi nu va mai fi raportată la salariul minim, majorat la 670 lei. Aceeaşi modificare de calcul urmează să fie aplicată şi pentru absolvenţii care vor primi ajutor de şomaj, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.