Premierul Emil Boc le-a recomandat patronilor să se ocupe corespunzător de angajaţii care lucrează în frig. Acesta a amintit că sunt obligaţi, potrivit legii, să le asigure muncitorilor pe perioada de ger cel puţin un litru de ceai cald şi locuri special amenajate pentru repaos, informează
Mediafax.
Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă seară, la finalul Comandamentului de urgenţă întrunit la Ministerul Administraţiei şi Internelor, că Inspecţia Muncii va verifica şantierele în lucru şi locurile în care există muncitori care lucrează în frig.
"Am cerut aplicarea procedurilor specifice pentru Inspecţia Muncii. Există prevederi legale, există proceduri ce spun că atunci când avem ger de minus 15 - minus 20 de grade patronii care au muncitori ce lucrează în aer liber trebuie să asigure acestora cel puţin un litru de ceai cald pe zi şi să le pună la dispoziţie spaţii pentru pauze, iar dacă este nevoie să reducă chiar programul de lucru cu compensare sau cu altă formă de recuperare a programului. Deci, atenţie, Inspecţia Muncii va verifica şantierele în lucru şi va aplica sancţiuni dacă nu se vor respecta condiţiile prevăzute de lege astfel încât cei ce lucrează la temperaturi scăzute să aibă protecţia necesară şi prevăzută de lege", a spus premierul.
La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat de vineri a fost începută acţiunea de strângere a persoanelor fără adăpost şi de identificare a persoanelor cu risc în perioada gerului.
"Au fost adunate peste 150 de persoane de către serviciile de urgenţă prespitaliceşti, iar încă aproape o sută de persoane s-au prezentat la unităţile de primiri urgenţă. O parte dintre acestea au necesitat asistenţă medicală, iar cele care n-au avut nevoie de ngrijiri medicale au fost transferate la adăposturi. Astăzi continuăm această acţiune, care va continua şi în zilele următoare, între orele 21.00 şi 1.00, şi pe plan naţional, până când se termină codul galben de ger", a afirmat Arafat.
Acesta a oferit şi câteva recomandări pentru perioada de ger, adresându-se în special persoanelor cardiace, bătrânilor şi copiilor, fiind de preferat să nu iasă afară dacă nu este absolut necesar, iar cei care ies să se îmbrace foarte bine.